"Продължаваме промяната": Голям риск за хората и бизнеса, ако служебният кабинет не внесе бюджет

"Не приемаме решението съдбата на българите да бъда заложена на политическата рулетка", категорични са от партията

02.11.2022 | 10:20 Редактор: Петя Кръстева

От "Продължаваме промяната" оправиха декларация по време на заседанието на Народното събрание с искане да бъде внесен законопроект за държавния бюджет за 2023 година, както повелява Законът за публичните финанси. Те подчертават, че срокът за това вече е изтекъл. От партията подчертават, че е възможно Бюджет 2022 да бъде удължен, но не е правилна стъпка. 

"В момента кризите вземат различна посока всяко тримесечие, ако не и всеки месец. Тази променлива среда изисква адекватни решения. Особено важно е това за доходите на българите. Активна политика по доходите – това очакват хората. Затова ние предлагаме увеличение на минималната работна заплата, вдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите семейства. Не можем да оставим най-уязвимите хора да понесат сами инфлационния удар. Това би било безотговорно", гласи текстът на документа.

По думите им, ако служебният кабинет на внесе бюджет  за 2023 г., държавата, бизнесът и хората ще бъдат изложени на редица рискове. 

"Улисани в политически маневри, нека не забравяме, че бизнесът очаква гаранция за цената на енергоносителите, пенсионерите - допълнително увеличение на пенсиите, което да изпреварва инфлацията, актуализация на минималната работна заплата и допълнителни данъчни облекчения за работещите родители. Ако няма предвидимост за държавните пари, трудно ще получим финансиране от международните пазари. Има опасност и от намаляване на кредитния рейтинг на България", пишат още те.

От "Продължаваме промяната" настояват Министерският съвет да си свърши работата и да внесе поне един от подготвените проекти за бюджет за следващата година. 

"Не знаем колко време ще отнеме съставянето на редовен кабинет. Не приемаме решението на служебния кабинет да заложи съдбата на българските граждани и бизнеса на политическата рулетка. А дали в този парламент има мнозинство, което да се обедини в грижата за хората, това ще стане ясно пред очите на всички в тази зала. Всички български граждани вече видяха, че България има възможност да излезе от хроничната бедност. Време е да спрем да караме най-уязвимите хора и малките и средни бизнеси все да затягат коланите. Време е да кажем край на дългогодишната мизерия, на която бяха подложени българските пенсионери. Време е младите да спрат да напускат България, защото няма никаква смислена помощ от държавата за семействата с малки деца", завършват те. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR