Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Икономист: На бюджета не му се налага на живот и смърт да тегли нови дългове

В края на октомври, по закон, трябва да има внесен бюджет, категоричен е Георги Ганев

31.10.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

"Аз лично не съм съгласен с аргумента на служебния финансов министър и на служебния кабинет изобщо, защото нито Конституцията, нито Законът за публичните финанси прави каквато и да било разлика между това, кой точно е назначил кабинета - дали е избран от НС, или е назначен от президента. Дали е служебен, дали е редовен, стига да има кому да предложи бюджета, защото миналата година нямаше парламент в точно тези срокове, предвидени в Закона за публичните финанси, но в края на октомври, по закон, трябва да има внесен бюджет", каза в предаването "Опорни хора" икономистът и бивш депутат от ДБ - Георги Ганев.

"Тоест ако служебният кабинет откаже да внесе при действащ парламент проект за Закона за държавния бюджет за следващата година до края на октомври, ще е в нарушение на закона", допълни той.

"Лихвите растат, тенденцията е такава и затова моят съвет е всеки, на когото не му се налага да тегли нови дългове в този момент, да не го прави. И понеже аз твърдо вярвам, че на българския бюджет не му се налага на живот и смърт да тегли нови дългове, за да плаща в последствие ренти на богаташи, по-добре да не го прави", категоричен е икономистът.

"Ако продължаваме по този начин, за чисто условно, теоретично разсъждение, разбира се, че ще се влезе в спирала, в която ти трябва да вземеш на заем само за да плащаш лихвите по старите дългове, което вече е дълговата спирала", заяви Георги Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото!