Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Без ГЕРБ няма да има стабилно правителство, вървим по пътя към кризата от 97 г.

Всяко коалиционно управление е управление на компромисите, въпросът е поносими ли са те, коментира лидерът на СДС

01.09.2022 | 20:39 Редактор: Елеонора Танева

Все по-трудно изглежда стабилно правителство след 2 октомври. 

Без ГЕРБ означава нестабилно правителство и нови избори следваща година. Не знам дали това е най-добрият вариант за България. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR". 

"Трябва да се видят програмите и целите на бъдещ кабинет, ако има допирни точки - да се водят разговори. България е в кризи и това може да се реши в стабилен кабинет. Ако програмите на политическите партии съвпадат - ще има кабинет, ако не съвпадат - ще се ходи пак на избори. Тези, които са пречка за съставяне на правителство, ще понесат последствията при последващи избори", коментира Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва другите партии да не поставят предварителни условия за преговори с ГЕРБ - ако Борисов се оттегли. 

"ГЕРБ си има лидер, безспорен авторитет е. Да не поставяме преди изборите още непреодолими условия и да не залагаме на заклинания, защото може обстоятелствата да наложат търсенето на допирни точки", подчерта Христов.

И беше категоричен, че нито една политическа партия не може да има парламентарно мнозинство. И добави: "Всяко коалиционно управление е управление на компромисите, въпросът е поносими ли са те"

Христов посочи, че в ГЕРБ-СДС работят по програми за решаването на кризите.

"Решение имаме, работим усилено върху програмата. И ГЕРБ, и СДС са решавали много тежки кризи, помните 97 г. каква беше катастрофата. Да се надяваме, че до там няма да стигнем, въпреки че вървим ускорено в тази посока, предвид доходите", прогнозира лидерът на СДС. 

Той коментира и проблема със сградата, в която партията до скоро се помещаваше, но беше обещана на европейските прокурори.

"СДС в момента сме без сграда, точно по време на изборите, хоумофис по време на кампания сме. Тази сграда се ползва съвместно с неправителствена организация, както и други партии. Това че нямаме договори, не означава, че не сме били там. Сградата има нужда от ремонт, поискахме гаранции, че ще бъдем върнати. Искаме един етаж като символика. Ние не искаме по-хубави помещения, искаме "Раковска" 134 от гледна точка на символиката. Обещаха ни, но не го изпълниха.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК