ГЕРБ и "Продължаваме промяната" със словесна престрелка за нефтеното пристанище и горивата

Петков: Цената, на която ГЕРБ са дали това пристанище за монопол, е равна на 3 магазина в мола

29.08.2022 | 17:46 Редактор: Петя Кръстева

Бившите управляващи и ГЕРБ влязоха в пореден сблъсък. Този път заради концесията на единственото нефтено пристанище у нас.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че ГЕРБ са дали нефтеното пристанище в Росенец на концесия за символична цена.

"Реално цената, на която ГЕРБ са дали това пристанище за монопол, е равна на 3 магазина в мола", коментира бившият премиер Кирил Петков.

Съоснователят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев поясни, че пристанището е дадено на концесия през 2011 г. за срок от 35 години. Към момента таксата му е 1,5 млн. лева.

Последва отговор от ГЕРБ.

"Като няма за какво друго да се хванат,  някои политици акостират веднага на "Росенец" и започват да се въргалят по темите, свързани с него. А що се отнася до цената на петрол към бензин, дизел, газьол и т.н., може би  трябва да се разговаря с г-н Асен Василев, който проведе доста срещи в "Лукойл" в началото", констатира бившият транспортен министър Росен Желязков.

Бившият премиер отново обвини партията на Борисов за цените на горивата, тъй като те се определят от Комисията за защита на конкуренцията. 

"КЗК е изцяло със състава на ГЕРБ, така че когато чуете Борисов да говори за левче, питайте го как ще вкара нефта, къде ще го преработва и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод цената", подчерта Петков.

От ГЕРБ отговориха и на това обвинение. 

"Смяната е изключително в правомощията на парламента. Както миналото мнозинство съумя да промени закона, имаше и възможността да гласува и промени в състава на комисията, но трябваше да го направи по прозрачна процедура, която очевидно не им се отдаде", заяви още Желязков.

От "Продължаваме промяната" подчертаха още, че първата стъпка България да има нормален и конкурентен пазар на горивата е в рафинерията да започнат проверки от Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК