Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Вотът на недоверие може и да не мине, но дали това ще е добре за управляващите?

Кой какво печели при гласуването - коментар на Димитър Делчев и Румен Йончев

21.06.2022 | 21:23 Редактор: Елеонора Танева

По-малко от 24 часа остават до гласуването на вота на недоверие. Дали ще мине - ще остане неясно до последния момент.

"Има шанс вотът да не мине, заради изключителната неувереност на Тошко Йорданов и на неговите депутати. Те трябва да решат дали ще продължават със слабия лидер в парламента Тошко Йорданов и невиждания лидер на диванчето Слави Трифонов, или тръгват в посока на "Продължаваме промяната". Кирил Петков и компания дадоха достатъчно признаци, че всеки, който подкрепи от групата на ИТН, няма да остане доволен. Така че има голям шанс този вот да не успее", прогнозира лидерът на ДБГ Димитър Делчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него трудно ще се постига мнозинство в това НС. А задачите, които предстои да бъдат решени, не са свързани със самия парламент.

"Договарянето на газ от независими източници е нещо, което правителството трябва да направи. Върху правителството ще падне акцентът. Това е на дневен ред, няма как България да няма газ. Другото решение е за РСМ. Оформя са мнение сред тези, които досега не бяха съгласни, че предложението на Франция е добро, включително и Румен Радев имаше такъв коментар. Купуват си време в момента, но то няма да е повече от 2-3 месеца. След това ще стане очевидно, че няма как да има правосъдна реформа, например. След 2-3 месеца ще сме пред въпроса да се ходи на нови избори", добави Делчев пред Bulgaria ON AIR. 

И подчерта, че и преди е имало подобни преговори за депутати, но за първи път това се прави пред очите на обществото.

Лидерът на ЗНС Румен Йончев коментира, че за него е необясним опитът на правителството да остане на власт.

"Моралът, решението и волята на един народен представител трябва да бъдат свободни. Трудно ми е да си обясня тази битка за оцеляване на правителството на всяка цена. По-важно е как ще управлява правителството, ако оцелее. Кое е това мнозинство, което ще свърши съдебната, икономическата реформа? Как ще съберат повече от 121 депутати, защото със 121 трудно ще управляват. Представете си че, Гешев се събуди и подаде оставка, кой ще избере следващия ВСС?", попита Йончев в ефира на  Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че промяната, която искат сегашните управляващи, няма как да се случи без парламентарно мнозинство. 

"Дори и да оцелее, трудно ще продължи да управлява. По-добре е и за тях да не продължат да управляват. Ако не искат протестиращите да се върнат на площада, по-добре да се мине през избори", убеден е лидерът на ЗНС.

И заключи, че излизането от политическата криза, която е започнала през 2020 г., може да мине през нови избори.

Според Димитър Делчев обаче, нови избори означават дълга икономическа криза. А такива не искали и от ГЕРБ.

"Те искат в момента да отрежат главата на Кирил Петков като мине един успешен вот на недоверие, като видят "Продължаваме промяната" загубили и победени. С тяхно съдействие целят да предизвикат промени в това правителство. Изолирани са от властта и искат промяна, но изборите не са вариант и за тях. Това, което би изненадало всички в България, е обединение на хората в център-дясно. Трябва да спрем да търсим новия фокусник, който ще извади от шапката зайчето и ние всички ще се радваме. Да гласуваме и да избираме между старото или да търсим онова, което предлага другата част от политическото пространство", добави Делчев.

Румен Йончев допълни, че коалицията на старите е свалила Никола Минчев.

"Избирателите трябва да изберат от наличното. ИТН и "Възраждане" показаха, че са със старото - с вота си срещу Никола Минчев станаха част от групата на старите. Изборите ще са сложни, ако се стигне до тях. Вероятно много хора ще са разочаровани", каза още Йончев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК