Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Вината за вота на недоверие не e в правителството, дадоха им само 6 месеца

Проф. Пиргова посочи, че в обществото има напрежение, а проф. Тодоров смята, че подкрепата за "Възраждане" е преувеличена

21.06.2022 | 20:55 Редактор: Теодора Патронова

"Почти не си спомням вот на недоверие след 6 месеца управление, защото това е изключително малък срок, за да се проявят управленските намерения и линии на едно правителство. Вината не е в правителството и в неговите политики, а е в 12-годишното управление на ГЕРБ и тази система, която се наложи - на мрежова корупция", коментира политологът проф. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

Според нея тази система не може да се развали за 6 месеца. По думите ѝ, което и правителство да беше на власт, извън ГЕРБ, резултатът щеше да е днешният - цялата бивша система да е на щурм срещу новото управление, за да се върне на власт.

"Можем да формулираме много критики към правителството, но аз съм съгласен, че става въпрос само за 7 месеца. Време, за което министрите почти вече са успели да се наместят на креслата си. Давам си сметка, че мотивите за вота на недоверие са формалното покритие, за да може да има вот на недоверие", каза политологът проф. Антоний Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Пиргова посочи, че проектът на Слави Трифонов е създаден за такива практики, каквито бяха разкрити в МРРБ. Тя смята, че предположението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че депутати от БСП ще гласуват против правителството, е пресилено.

"Костадин Костадинов има възможността да каже каквото си иска. Аз не вярвам това да се случи. Нараства, изглежда, подкрепата за "Възраждане", но нека не преувеличаваме, крайната десница не е в голям възход", обърна внимание проф. Тодоров.

Проф. Пиргова акцентира, че в обществото се натяга напрежение, което е по-пресилено, отколкото трябва да бъде. Тя отбеляза, че в митингите днес вижда участие не само на политическата класа, но и участие на определени групи с лобистки интереси, които искат да създадат хаос.

Проф. Тодоров добави, че всички, които говорят, че правителството трябва да падне, са много пестеливи как точно си представят близкото бъдеще. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК