Ясно е кога гласуват вота на недоверие. Петков с план Б: Ще имаме 7 дни да разговаряме с депутати

В ИТН има свестни хора, които се страхуват и се чудят дали и как да вземат правилното решение, уточни премиерът

21.06.2022 | 19:27 Редактор: Елеонора Танева

Приключиха дебатите по вота на недоверие. Гласуването трябва да се проведе не по-малко от 24 часа след края на дебатите. Това означава - утре в 19:10 часа. 

"Днес чухме различни аргументи, които нямаха много тежест. Чух от рода - икономиката се сри в първото тримесечие, а тя се е качила с 4%. Всички знаят, че горивата, газът, петролът са привнесли инфлацията. Реално искат да ни свалят по сериозните причини. Утре вотът на недоверие се надявам да не мине. Ако мине, първият мандат идва при нас, така че ще имаме 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено в  ИТН се надявам, че има още хора, които се колебаят", заяви след края на дебатите по вота на недоверие премиерът Кирил Петков. 

Той е убеден, че парламентът може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати. 

"Не можем да направим сделка с хора, които са били част от корупционния модел. Другото, което не може да се случи, е сделка с ДПС. Те може много да се надяват, но няма как да се случи. В ИТН има свестни хора, които се страхуват и се чудят дали и как да вземат правилното решение", допълни министър-председателят.

Пред НС той се обърна към депутатите:

"Осъзнайте се, имате историческа отговорност, вземете правилното решение. Надяваме се да имаме съмишленици. Да не ги е страх, че техните политически лидери ще са ядосани, ще ги оплюват. Това е сравнително малка цена, която да се плати за историческото решение за България", каза още Петков.

Премиерът се срещна с привърженице на управляващите в района на Народното събрание.

"Днес и вчера, и утре вие сте важните. Заедно наистина ще променим тази страна. Обещавам ви едно нещо - никога няма да предадем каузите си. Рано или късно България ще бъде там, където трябва - европейска, просперираща, с добро образование и здравеопазване", заяви Петков пред протестиращите в подкрепа на правителството. 

Предстои и посещение на премиера в Брюксел по отношение на спорната тема за РСМ. Той уточни, че няма да представи официална позиция, ако такава не е гласувана от НС.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК