Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вотът на недоверие е непредвидим, обществото е разделено и отвратено

Красимир Янков и Борис Ячев разкритикуваха управляващите за липсата на реформи

21.06.2022 | 20:45 Редактор: Тодор Петров

"Изглеждат ми спокойни управляващите, но това нищо не значи. Парламентарната математика показва, че нямат необходимото мнозинство. Парламентарната практика позволява неприсъствие по време на гласуването и "въздържал се", заяви лидерът на Българска прогресивна линия Красимир Янков в студиото на "Денят ON AIR".

Той очерта два основни проблема - обществото е разделено, а опозицията и управляващите демонстрират несигурност в бъдещото си поведение. 

"Тя се отразява на живота на хората и на бизнеса. Този хаос е огромен проблем. Имаме 6 месеца редовен кабинет и преди това 6 месеца служебни правителства, а реформи няма. Изкарването на мръсното бельо на взаимоотношенията в правителството е второто негативно в кабинета - липсата на реформи и липсата на разбирателство. Няма конкретни цели и график, по който да се постигат", обясни Янков.

Председателят на "Силна България" Борис Ячев е на мнение, че е добре кабинетът да падне. По думите му днешните дебати около вота на недоверие не са увеличили поддръжниците и в двете посоки.

Според него резултатът от вота на недоверие е непредвидим. 

"На дебата не се чуха конкретни критики по отношение на една или друга политика. Чуха се обвинения от доскорошни коалиционни партньори. Възможни са всякакви сценарии. Час по-скоро тези парламентарно представени партии трябва да си тръгнат", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Обществото е разделено и отвратено, съгласи се Ячев с Янков и добави, че виновни са и управляващите, и опозицията. 

"Не може месеци наред да управляваш без законодателна програма, правителството вървеше на автопилот и катастрофира", заяви председателят на "Силна България".

Ячев смята, че има опасност при предсрочни избори хората да си останат вкъщи да не гласуват. А следващото мнозинство в парламента да има изключително ниско ниво на подкрепа.

"Ако се стигне до преформатиране на ново мнозинство в този парламент, хората ще бъдат на улицата. Ако се стигне до избори и има правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, хората ще са на площада. Опозицията има основание да негодува от липсата на реформи, но избърза и провокира "Продължаваме промяната" да претендират да са партия", каза още Красимир Янков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК