Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Антиинфлационни ли са мерките и има ли коз в ръкава Асен Василев за еврозоната?

Коментар на мерките и актуализацията на бюджета от Любомир Дацов и Красимир Катев

07.06.2022 | 21:18 Редактор: Елеонора Танева

Коалиционните партньори не се разбраха за актуализацията на бюджета, бизнес и синдикати също имат много забележки към финансовите разчети.

"Това, което в момента се прави, е количествено решаване на временни проблеми. Не мисля, че с такъв тип мерки ще има антиинфлационна или антикризисна политика. Всички мерки са от гледна точка на текущото състояние. Това е политика, която реагира на злободневните неща, когато някой иска да е добър. Но аз не виждам къде е стратегията. Имаш висока инфлация, но прилагаш мерки, които подкрепят растежа, но подкрепят и инфлацията. Влиза се в омагьосан кръг", коментира финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него мерките се бият една с друга. Бившият зам.-финансов министър Красимир Катев изрази  мнение, че се взимат мерки според възможностите на коалицията.

"Имаме доста разностранна коалиция с доста разнопосочни интереси. Опитват се да следват някаква политика, но ясно личат лобитата от различните партии. Пакетът мерки е антикризисен. Опитва се да адресира определени групи - млади хора, възрастни, пенсионери. Най-голямата компонента в инфлацията са енергоносителите", заяви Катев пред Bulgaria ON AIR.

Той очерта като един от проблемите у нас тежестта на енергоносителите и на храните в потребителската кошница. А тя е изготвена така, че колкото и да бъде свит бюджетният дефицит, няма да има ефект. И уточни, че инфлацията у нас е привнесена. 

"В условията на криза изборът изглежда дали ще се увеличи инфлацията с половин процент заради мерки или ще останат десетки хиляди хора гладни. Тук става въпрос за прагматични действия, които да бъдат сложени в контекст. Нямало е такъв шок нито в храните, в доставките, в енергоносителите. А бюджетът е разчетен с ниска цена на петрола, затова очаквам изненади", коментира Катев.

Финансистът определи като положително в ситуацията стабилния кредитен рейтинг на страната. "България дълго време беше с консервативна фискална политика, в моменти на криза имаме гъвкавост. Можем да си позволим заемите на външните пазари", уточни финансовият експерт.

Колегата му Любомир Дацов заподозря план на финансовия министър, свързан с еврозоната през 2023 г.

"Единственото, което би оправдало тази политика, е ако финансовият министър се цели в Еврозоната следваща година. Ние вдигаме инфлацията с тези мерки, които правим. За следващата година не знаем какво ще предложи. Може да са мерки, които да манипулират тази инфлация, така че да покрием критериите. Ако е такава стратегията, я приветствам", каза Дацов.

Катев посочи именно влизането в еврозоната като най-големия приоритет. 

"Големият дебат трябва да е готови ли сме да приемем еврото от 2024 г. Бюджетният дефицит, който ще бъде взет предвид, ще е този от 2022 г., а инфлацията - 12-месечна, която свършва в края на април 2023 г. Дано финансовият министър да е договорил с когото трябва изключения. Това ще е тестът за него. Ако се провали и не договори гъвкаво изключение, това е провал. Надявам се да имат нещо предвид", завърши Катев.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК