Бюджет 2022 е с фокус антикризисни мерки, но бизнес и синдикати не са доволни

Компенсации за електроенергията все пак ще има, но в Закона за енергетиката

07.06.2022 | 17:53 Редактор: Здравко Черкезов

Управляващи, синдикати и работодатели обсъждат актуализацията на бюджета. Срещата е предшествана от провел се по-рано експертен коалиционен съвет, който приключи без разбирателство за финансовата рамка на държавата.

Според управляващите Бюджет 2022 ще е с фокус антикризисните мерки и затова в разчетите на държавата са разписани поредица от мерки:

  • увеличаване на минималната пенсия на 467 лв.
  • нулева ставка ДДС на хляба
  • отстъпка 25 ст. за литър гориво 

Синдикати и бизнес обаче не са доволни от така направените разчети на държавата. Синдикатите са категорични: с покачващата се инфлация трябва да се увеличи и минималната работна заплата.

От своя страна, основното притеснение на бизнеса е, че никъде не са разписани компенсации за високите сметки за ток. Все пак: компенсации за електроенергията за бизнеса ще има. Те обаче няма да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, а в Закона за енергетиката. 

"Няма как в бюджета да се измени Законът за енергетиката, има си отделна писта и това вече е започнало като процес", обясни финансовият министър Асен Василев. 

След публикуването на проекта на държавата за актуализацията на бюджета последва изненадваща експертна коалиционна среща в Министерството на финансите. След нея също беше потвърдено, че бизнесът няма да остане ощетен.

"Искам да уверя бизнеса, че държавата стои зад тях и това, че те не са част от бюджета, не означава, че няма да има компенсации", категоричен бе депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

Между първо и второ четене на промените в основния финансов закон също се очакват изменения. От ДБ предложиха държавата да поеме 50% от цената на картата за градския транспорт.

"Държавата да поеме цената на картите за градски транспорт за цялата страна. Първоначалната идея е това да е за цялата страна. Прави се в Германия и е мярка, която работи много добре", настоя Иво Мирчев.

От ИТН отново изразиха своите резерви, насочени към пенсионно-осигурителната реформа. 

"Това, което искаме да заложим в бюджета, са реформите, за които аз говорих. Пенсионноосигурителният праг трябва да бъде запазен", смята шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Разговорите вътре в коалицията продължават, а на дневен ред остават онези идеи, които могат да влязат в сила с минимални трансформации при приходната и разходната част на бюджета.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК