Василев: Бюджетът помага да се задържи инфлацията и дава средства на хората

"Компенсациите за електроенергията стават по нов метод", обясни финансовият министър

07.06.2022 | 10:21 Редактор: Жаклина Иванова

"Имаме Национален съвет за тристранно сътрудничество днес и ще имаме възможност да говорим със синдикатите и работодателите. В този бюджет има няколко основни неща. Приходната част намалява данъци, дава приходи в джоба на работещите родители и намалява трайната цена за потребителите за редица стоки, най-вече, свързани с енергетиката", заяви финансовият министър Асен Василев по отношение на актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът уточни, че бюджетът помага да се задържи инфлацията и да се дадат средства на хората, така че да посрещнат по-високите разходи.

"Икономическият растеж за първото тримесечие бе 4,5%. Очаквам и за това тримесечие да бъде положителен, Средно за годината сме заложили растеж от 2,9%", каза той.

За компенсациите за електроенергията Василев подчерта, че стават по нов метод - с промени в Закона за енергетиката, които са внесени в парламента и нямат общо с актуализацията на бюджета.

"Оставайки в рамките на планирания дефицит, означава, че не наливаме още средства в мелницата на инфлацията. Това е най-доброто, което може да се направи в момента. Инфлацията се дължи на вносни фактори - увеличение на цената на газа, на зърното, на петрола. Няма как това да не се отрази на цените на нашето производство", коментира Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
помощ
преди 1 година
Искал е да каже, че бюджетът помага да се задържи ръстът на инфлацията. А на кои хора помага, не знам! Сигнализирай за неуместен коментар