Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Никола Янков: Няма воля и политика за влизане на България в еврозоната

Трябва да се назначи основен отговорник за интеграцията ни в еврозоната, убеден е той

07.06.2022 | 11:22 Редактор: Тодор Петров

България не е изпълнила две от петте изисквания за влизане в еврозоната. Преди дни правителството прие Националния план за въвеждане на еврото.

"Тази стъпка е закъсняла. Националният план е технически документ. Този документ можеше да бъде приет и на 2018, 2019 и 2020 година. Във всеки един момент, след като ние официално кандидатствахме за влизане в еврозоната. Това не е въпрос, който е политически. Тоест не се подлагат отново на дискусия рисковете и ползите от членството на България в еврозоната. Ние отдавна сме взели такова решение, България в момента не преценява дали да влезе в еврозоната", каза бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков в предаването "Брюксел 1".

По думите му националният план е технически документ, който казва как ще се заменят банкнотите, как се унищожава банкнотите, къде точно какви пунктове ще се предават. Това няма нищо общо с въвеждането на еврото в България. Това е техническа работа, категоричен е Янков.

Гостът посочи, че в последния анализ на "Стандард енд Пуърс" много ясно се казва, че членство на България в еврозоната ще доведе до увеличение на кредитния рейтинг на държавата, намаляване на разхода за финансиране на правителството и увеличаване на интереса на чуждестранните инвеститори. 

"Анализи имаше и 2018 г., когато правителството на Бойко Борисов взе решение да подаде официална апликация за членство в еврозоната. Тогава имаше публични дискусии, конференции. Всъщност такива анализи се писаха, състояха се и са в публичното пространство. Това не е вярно, че ги няма", настоя Янков.

"Проблемът е, че от никога в България, всъщност практически от членството на страната от 2007 г. в Европейския съюз, не е имало отговорник, официално назначен от правителството, който да отговаря за интеграцията на държавата ни в еврозоната. И в момента няма такъв човек.  Навсякъде, където има сериозност и политически приоритет, държавата се движи в тази посока. Има човек, който отговаря за това, той комуникира с ЕК", добави гостът на Милена Милотинова.

"Еврозоната е стратегически приоритет на държави, които искат да се интегрират в Европа. Вижте какво направиха хърватите, те кандидатстваха една година след нас. Там имаше политически приоритет това да се случи. Влизането на Хърватия в еврозоната и в Шенген, те ще влязат в Шенген също така, отпаднаха и визите за САЩ за Хърватска. Хърватия знае какво иска. Тя иска да е част от западния свят, не иска да е част от съветското и сегашното проруско пространство, не иска да е държава като Босна, Сърбия, Македония, Беларус, Молдова или Украйна наскоро. Докато ние все още не знаем какво искаме", даде пример Янков.

По думите му една държава, която има силна политическа воля, не чака няколко години или не чака всяка година съответния доклад от Европейската комисия, за да разбере какъв е проблемът. Тя знае предварително, работи по проблемите. 

"2018 г. България подписа пътна карта за членство в еврозоната. Там са разписани конкретни мерки и законодателни промени. Ако те не са извършени все още, а Европейската комисия отбелязва, че не са извършени все още, значи някой няма политическа воля или просто се разсейва и не го интересува. А що се отнася до официалния критерий, който нарушава, това нещо също е въпрос на икономическа политика на правителството в известна степен. Защото това, което се случва в момента, е увеличаване на бюджетния дефицит, изпреварващо засилване на растежа на доходите, тоест изсипване на пари с хеликоптер, няма да доведе до намаляване на цените в България. Точно обратното. Политиката, която се води в момента, не приближава България към присъединяване в еврозоната", заяви Янков.

"Това, което аз бих направил в ситуацията, е първо да назнача основен отговорник, който най-малко ще е заместник-министър на финансите, може да е специален пратеник на държавата, към който да се концентрира цялата комуникация от Европейската централна банка и Европейската комисия по тази тема. Тоест ще е политическо лице, което ще носи лична отговорност за справяне със ситуацията. През него ще минат всичките промени в законодателството, които трябва да се случат оттук в много съкратен вид. През него ще трябва да минат оценка на въздействието за публичната фискална политика дали тя спомага за постигане на стратегическата цел на държавата или по- скоро ни отдалечава от там", каза още гостът.

Според него има реална опасност да влезем в процедура по свръхдефицит.

"В момента бюджетният дефицит, който е гласуван от Народното събрание официално за тази година, е вече далеч над 3%, които са по Маастрихт. Което е неразумно. Ние вече показваме, че маастрихтските критерии не са приоритет за нас. Тоест ние сами показваме на всички - на себе си и на света, че не ни интересуват маастрихтските критерии и членство в еврозоната не е толкова важно. Ние сами нарушаваме този критерий", обясни Янков.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК