Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Благой Шаторов: Призоваваме македонските българи да бойкотират изборите

"От българското общество очакваме силна подкрепа", заяви секретарят на закрития Клуб "Иван Михайлов"

21.04.2024 | 16:24 Редактор: Йоана Великова

Защо Културен център "Иван Михайлов" в Битоля призова македонските българи да бойкотират изборите в Република Северна Македония?

"Ние ставаме свидетели на предизборна кампания, която се води в Македония и която се базира само на антибългарска пропаганда. Другите причини са, че Договорът за добро съседство с България не се изпълнява. И другите ангажименти не се изпълняват - българите не са вписани в Конституцията като конституционен народ, досиетата на югославските служби не се отварят. Македонските служби преследват активистите на българската общност, защото техните служби се водят от хора, които са останали от Югославските служби, сътрудници на неприятели на НАТО, на която Македония е член", каза секретарят на закрития Клуб "Иван Михайлов" Благой Шаторов в предаването "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR, той допълни, че македонските българи искат час по скоро да видят Северна Македония в Европейския съюз и да върви напред, а не да преследва и да уволнява хора, само заради това, че са българи. 

"Призоваваме македонските българи да се присъединят към бойкота на предстоящите избори, като израз на нашето категорично несъгласие с политиката на безнаказаност, несправедливост и дискриминация, насочена към нашата общност. За всички нас е ясно, че никой от официалните кандидати не предлага реално отваряне на пътя към Европейския съюз. Когато обединим усилията си и изразим нашата позиция, тогава можем да постигнем промени в македонското общество, а ние искаме всички граждани на Северна Македония да живеят равноправно", заяви Шаторов. 

На въпроса на Милена Милотинова докъде е стигнал процесът срещу председателя на заличения клуб "Иван Михайлов" в Битоля Любчо Георгиевски за това, че е използвал цитат на Иван Михайлов в социалната мрежа Facebook, гостът отговори, че македонският закон предвижда от 3 до 5 години затвор по начина, по който е направено обвинението срещу Георгиевски.

"От българското общество ние очакваме силна подкрепа, без значение към коя политическа принадлежност спадат хората. Очакваме само да ни подкрепят. Първият тур на изборите в Северна Македония ще е на 24 април, след две седмици - на 8 май, ще бъде вторият, който съвпада с президентските избори. Водим кампанията за бойкот от две седмици", уточни Шаторов.

Вижте целия разговор във видеото.