Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Посланик Йоси Леви Сфари: Има два начина Иран да бъде спрян - дипломатически и със сила

"Световната общност трябва със санкции да принуди Иран да промени политиката си", каза Негово превъзходителство

20.04.2024 | 22:03 Редактор: Йоана Великова

"Бих искал да започна с това, което се случи миналия уикенд, когато Иран нападна Израел. Ние сме възмутени от това. Повече от 300 дрона и ракети бяха изпратени срещу Израел, стотици килограми експлозив летяха с цел да убият стотици хиляди, които живеят в Израел. Това е нарушение на хартата на ООН, няма никакво основание за това нападение и, разбира се, Израел има правото да се защити," каза посланикът на Израел у нас Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари в студиото на "Брюксел 1".

На въпрос дали атаката срещу Иран в ранните часове на петък е ответен удар от страна на Израел срещу Иран, след атаката на Иран срещу Израел от миналия уикенд, Сфари отговори: "Нямам коментар.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че основният проблем, който трябва да се разбере, е, че Иран не заплашва само Израел, а целия свят. "Иран е инициатор на много нападения - нападенията на "Хамас", нападенията на хутите, нападенията на "Хизбула", нападенията на военните групировки на Ирак и Сирия."

"Има два начина Иран да бъде спрян - дипломатически и чрез сила. Дипломатическият начин на работа не проработи и ние очакваме международната общност да наложи санкции и така да принуди Иран да промени политиката си. Ние сме окуражени от факта, че в Европейския съюз, САЩ, а днес и Г-7 обявиха своето намерение да наложат сериозни санкции на Иран. Революционните пазители на Иран практически са терористична организация. Това е тяхната основна дейност и те трябва да бъдат обявени за терористи", заяви Н.Пр. Йоси Леви Сфари. 

На въпроса на Милена Милотинова как ще се развие ситуацията, след като много световни лидери призоваха и двете страни да се въздържат от по-нататъшни действия, включително и  председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посланикът на Израел отговори, че не трябват само призиви и изявления, а и действия, защото Иран може да нападне Израел с ракети с дълъг обхват. Те вече са предоставили този капацитет на хутите и това е опасно не само за Израел, а за целия район. Арабски страни са намерели начин да окажат помощ на Израел, заяви посланикът.     

"Най-важната част от тези декларации е фактът, че те поемат ангажимента да спрат Иран, осъждат нейните действия и смятат, че трябва да бъдат наложени санкции. Но освен декларации трябва да преминем и към действия", допълни той в студиото на "Брюксел 1" по повод изявленията на най-големите страни.

Посланикът на Израел уточни, че целите на страната са да види всички 133 заложници освободени и да бъде изкоренено влиянието на "Хамас" от Газа.

"Израелското правителство полага всички усилия, за да се стигне до споразумение с "Хамас" за освобождението на заложниците. Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, обяви, че "Хамас" отказва всякакви сделки и това е пречка за прекратяването на въоръжените нападения. Най-доброто е сключването на сделка, но ако няма споразумение, ние несъмнено ще продължим нашите действия", каза Н. Пр. Йоси Леви Сфари.

Гостът допълни, че ако "Хамас" бъде обезоръжен, няма да се налага да се водят военни действия. Военните действия преследват определена цел.

"Ще отнеме време на Израел да постигне своите цели. 15 години е отнело изграждането на терористична мрежа в Газа, това не може да бъде изкоренено за няколко месеца. Необходимо е време. Може лесно да се направи, но това ще е за сметка на много жертви - много повече, отколкото вече има в тази война. Ние не искаме да правим това. Стъпка по стъпка действаме, за да можем да предотвратим в максимална степен жертвите сред гражданското население", заяви посланикът на Израел в България.

Н. Пр. Йоси Леви Сфари уточни, че Израел е отворил гранични пунктове, за да може да влиза хуманитарна помощ в Газа без ограничения, но основният проблем е разпространението на тази помощ вътре в ивицата Газа.

Тъжно е да кажем, че винаги говорим за мир, но трябва да има желанието хората да се помирят. Факт е, че виждаме сред палестинците публикации, които показват, че повечето хора в Газа  подкрепят нападението на "Хамас" от 7 октомври. Това е знак, че ние трябва да сме нащрек", категоричен бе той, като постави фокус върху образованието на палестинските деца в Газа, което счита за основният проблем.

"Миналата седмица Европейският парламент публикува резолюция, с която осъди действията на Агенцията за бежанците на ООН, в които обвинява образованието, защото те образоват децата си в омраза, в унищожение на израелската държава," подчерта посланик Сфари.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Леди Гага
преди 1 месец
Да бъде забранено Израел да притежава ядрени оръжия и да върне анексираните територии на Палестина Йордания и другите Арабски държави Сигнализирай за неуместен коментар