Шефът на МААЕ: Иран има достатъчно обогатен уран, за да произведе атомна бомба

Рафаел Гроси призовава за максимална сдържаност на конфликта

20.04.2024 | 16:15 Редактор: Вяра Димова
Шефът на МААЕ: Иран има достатъчно обогатен уран, за да произведе атомна бомба

Иран има повече обогатен уран, отколкото му е необходим, ако реши да произведе една или дори повече атомни бомби, казва Рафаел Гроси, генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитиран в публикация на германската обществена телевизия "АРД".

Гроси изпитва постоянна загриженост. Напоследък обаче има и достатъчно нови поводи за тревога. След нападението на Иран срещу Израел опасенията, свързани с иранската атомна програма, отново нараснаха. А предполагаемата ответна атака на Израел ги засили още повече - макар все още да не е ясно какви цели са били поразени, отбелязва германската обществено-правна медия. Ядрените инсталации обаче не са пострадали, увери МААЕ.

Гроси знае от своите инспектори в Иран, че иранците значително са се доближили към създаването на атомна бомба.

В интервю за "АРД" Гроси казва: "Никоя страна, която няма атомна бомба, не обогатява уран на такова високо ниво - 60%".

За един атомен реактор, предназначен за производството на електроенергия, са достатъчни 2,5 до 4%. За атомна бомба са нужни 90%, но дали ще са 60 или 90 е почти идентично в технически план, посочва генералният директор на МААЕ.

Той обаче е категоричен, че засега Иран не разполага с атомна бомба

Гроси продължава да се надява, че нападение срещу ядрените съоръжения на Иран няма да има. Това би било нарушение на международното право, изтъква той пред "АРД" и призовава към максимална сдържаност. Той е готов да бъде посредник, още повече, че от страна на Техеран е постъпило искане за "двустранни разговори". 

Шефът на МААЕ е готов да се включи, но изтъква, че контролът върху иранските ядрени инсталации трябва да стане много по-ефективен, отколкото е бил в последните месеци.

"Те казват, че нямат какво да крият. Това е фантастично - нека ни го докажат!", призова той, цитиран от DW.

МААЕ има инспектори в Иран, но по думите на Гроси вероятно има и съоръжения за обогатяване на уран на места, за които ядрената агенция не знае. 

Снимка: БГНЕС