Иран не обмисля ответна атака срещу Израел

Техеран омаловажи случилото се

19.04.2024 | 20:57 Редактор: Деси Николова
Иран не обмисля ответна атака срещу Израел

Над ирански град в петък отекнаха експлозии, като източници заявиха, че това е било израелска атака, но Техеран омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия - реакция, която изглежда има за цел да предотврати избухването на война в целия регион, предаде Ройтерс.

Ирански медии и официални представители описаха малко на брой експлозии, които според тях са били в резултат от това, че иранската противовъздушна отбрана е поразила три дрона над град Исфахан. Ройтерс отбелязва, че те са нарекли случилото се атака на "проникнали лица", а не израелско нападение, което означава, че отпада нуждата от отговор.

Край Исфахан са разположени обекти от иранската ядрена програма, включително подземно съоръжение за обогатяване на уран в Натанц. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в петък успокои, че няма нанесени щети по ядрени обекти в Иран. Високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че няма планове за отговор срещу Израел. 

"Не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен. Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака", каза иранският представител, предаде "Труд".

Израел пък мълчи за случилото се, след като в продължение на дни заявяваше, че планира ответен удар срещу Иран за атаката в събота (13 април). Това бе първата директна атака от страна на Иран срещу Израел в продължаващата от десетилетия война в сенките, която се водеше през съюзници и ескалира в целия Близък изток на фона на сраженията в Газа.

Снимка: БГНЕС