Иран увеличи запасите си от уран, може да произведе три ядрени бомби

Страната обеща да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия

16.11.2023 | 08:31 Редактор: Толя Стоянова
Иран увеличи запасите си от уран, може да произведе три ядрени бомби

Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От последния доклад на 5 септември този обем се е увеличил с 6,7 кг до 128,3 кг, пише украинската агенция УНИАН, позовавайки се на Ройтерс.

Иран разполага с достатъчно обогатен уран, за да създаде повече ядрени бомби, макар да отрича, че се стреми към такива оръжия. Според Международната агенция за атомна енергия Иран има достатъчно оръжеен уран за три атомни бомби. Степента на обогатяване на уран се забави до около 3 кг на месец, въпреки че скоростта беше 9 кг по-рано тази година. Според дипломати това е резултат от непреки преговори със САЩ.

Макар САЩ и европейските съюзници по-рано да заплашиха с приемането на нова обвързваща резолюция срещу Иран, дипломатите казват, че този път това няма да се случи. Причините включват избягване на дипломатическа ескалация с Иран, докато вниманието е насочено към конфликта на Израел с "Хамас" в Газа, предаде БГНЕС.

По-рано Пентагонът съобщи, че Иран може да произведе достатъчно разпадащ се материал за една ядрена бомба в рамките на около 12 дни. През февруари тази година Bloomberg писа, че Иран е по-близо до създаването на ядрена бомба. Още през март обаче Иран обеща да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по отношение на ядрената си програма.

Снимка: БГНЕС