Израелски министър подкрепи ядрен удар в Газа, премиерът Нетаняху го отстрани

"Изявленията на Елияху не се основават на реалността", заяви канцеларията на израелския премиер

05.11.2023 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова
Израелски министър подкрепи ядрен удар в Газа, премиерът Нетаняху го отстрани

Израелският премиер Бенямин Нетаняху наказа член на кабинета си който изглежда изрази готовност да подкрепи идеята Израел да извърши ядрен удар в Ивицата Газа, където войната срещу "Хамас" нанася все повече жертви сред цивилните палестинци, предаде Ройтерс.

Канцеларията на Нетаняху публикува изявление, в което се казва, че министърът на културното наследство Амихай Елияху от крайнодясна партия в коалиционното правителство е бил временно отстранен от заседанията на кабинета "до второ нареждане". Към Елияху бе отправено запитване в радиоинтервю относно хипотетичната възможност за ядрена атака.

"Това е един от начините", отговори той. Коментарът му бе публикуван в арабски медии, скандализира основните израелски медии и бе определен като "неприемлив" от американски представител.

Нито Елияху, нито неговият партиен лидер, са част от тесния кръг министри, които ръководят войната в Газа, посочва Ройтерс. Те също така не биха могли да имат вътрешна информация относно ядрените способности на Израел - които той не признава публично - или правомощия да ги активират.

"Изявленията на Елияху не се основават на реалността. Израел и Силите за отбрана на Израел действат в съответствие с най-високите стандарти на международното право, за да се избегне нанасянето на вреда на невинни хора. Ние ще продължим да го правим до нашата победа", заяви канцеларията на Нетаняху, пояснява БТА.

Около 9500 палестинци са били убити по време на войната, което предизвиква все по-голямо международно безпокойство относно тактиката на Израел, отбелязва Ройтерс. Кризата предизвика поредното спешно посещение в Близкия изток от страна на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен този уикенд.

"Очевидно е, че това беше осъдително изявление и премиерът много ясно заяви, че той (Елияху) не е говорил от името на правителството", заяви високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ.

Елияху заяви в своя публикация в социалните мрежи: "На всеки, който е здравомислещ, е ясно, че забележката за ядрените оръжия беше метафора". Той обаче добави: "Определено е необходим силен и непропорционален отговор на тероризма, който ще изясни на нацистите и техните поддръжници, че тероризмът не си заслужава".

Говорител на ислямистката групировка "Хамас", която се обявява за унищожаването на Израел, заяви, че Елияху е представител на "безпрецедентен криминален израелски тероризъм, (който) представлява опасност за целия регион и света".

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия осъди изявлението на израелския министър. В изявление на ведомството се казва, че коментарите на Елияху са демонстрирали до каква степен "екстремизмът и жестокостта" са се разпространили сред членовете на израелското правителство.

Снимка: БГНЕС