Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Николай Рашков: Загубите от неприемането ни в Шенген по суша са стряскащи

Само от данъци страната ни губи по 300 млн. лв. годишно

21.04.2024 | 15:50 Редактор: Йоана Великова

"Цифрата на загубите за България от неприемането ни в Шенген по суша е стряскаща. Това, което обявихме в началото на тази седмица, е, че ние направихме доклад, който измери точните последици. Най-големият губещ е нашата държава с пропуснати данъци в бюджета в размер на 303 млн. лева на годишна база. Това е стряскаща сума, при положение, че ние говорим за бюджетен дефицит и се чудим откъде могат да дойдат допълнителните пари, а ние разхищаваме над 300 млн. лева годишно", каза членът на експертната група по транспорт в Европейската комисия Николай Рашков в студиото на предаването "Брюксел 1".

Пропуснатите ползи за икономиката са над 1 млрд. лева, допълни той. Средно между 15 и 18% се оскъпяват и стоките в магазина.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира още, че България отговаря на всички изисквания, които бяха поискани за пълноправно членство, включително защита на външните ни граници. Според него, ако България беше станала пълноправен член, тези загуби значително щяха да намалеят на първи етап и след това да бъдат елиминирани. 

"Изключително важно е какво се случва в Европейския парламент, в Брюксел и при положение, че това е институция, която се бори за все по-голяма законодателна власт, в нашия случай е изключително важно какви хора нашата държава ще изпрати в ЕП и е много важно те да разбират от транспорт и логистика. Ако ние не позволим на транспорта да функционира възпрепятствано, това ще има пагубни последствия", заяви Рашков.

На въпроса на Милена Милотинова дали след шумните скандали с главния секретар на МВР, "Осемте джуджета" и Нотариуса, зад Австрия не се крият и други страни, които не искат да ни пуснат пълноправно в Шенген, той отговори, че неговата надежда е това да не се случи, защото смята, че пълноправното приемане в Шенгенското пространство е въпрос на време. 

Гледайте целия разговор във видеото.