България губи 1 млрд. лв. всяка година от неприсъединяването ни към сухопътен Шенген

Отделни 300 млн. лв. губи бюджетът, заявиха от Съюза на българските превозвачи

15.04.2024 | 16:37 Редактор: Деси Николова
България губи 1 млрд. лв. всяка година от неприсъединяването ни към сухопътен Шенген

Българската икономика губи 1 млрд. лв. от пропуснати ползи, поради неприсъединяването ни към сухопътен Шенген. Отделни 300 млн. лв. губи бюджетът. Това става ясно от изследване, представено на пресконференция от Съюза на българските превозвачи.

Секторът регистрира редица проблеми: загуба на интерес към професията, липса на битови условия за водачите, големи загуби за българските производители и пропуснати акцизни плащания. Водачите на камиони чакат с часове, понякога с дни на границите.

В конференцията участваха Николай Рашков, координатор на европейските политики към Съюза на Международните превозвачи, Ангел Траков, председател Управителния съвет, и Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор.

Данните ще бъдат предоставени на всички отговорни институции. По думите на Рашков ефектът за обикновения потребител е катастрофален, пише БГНЕС.

Българските превозвачи водят диалог и с румънските им колеги по темата. Очакват и те да представят подобни данни относно загубите за румънската икономика.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Да питаме " съюзниците и партньорите" защо ни третират като второ качество хора? Или в името на " евроатлантическите ценности" ще си замълчим, а господа евроатлантици? Сигнализирай за неуместен коментар