Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Агов: Лицемерно решение за оръжието. Войната няма да спре, докато Украйна не победи

Правителството трябва да се справи с наследството на ГЕРБ в енергийната индустрия, смята журналистът

04.05.2022 | 21:27 Редактор: Теодора Патронова

Народното събрание реши, че ще помагаме на Украйна с всичко друго, но без изпращане на оръжие.

"Това е компромисно решение, което в никакъв случай не отразява общественото мнение в България. В България преобладаващото обществено мнение е да се окаже истинска военна помощ, както направиха Словакия, Чехия, Полша и Румъния. Всички тези страни предоставиха своето въоръжение от съветско време на Украйна, защото тя има нужда от него. И ги заместиха със стандартно въоръжение на НАТО. Ние можехме да направим същото, а не да се оплакваме непрекъснато, че не можем да се защитаваме", заяви журналистът Асен Агов в "Денят ON AIR"

Според него все още има време за този шанс, тъй като войната няма да спре, докато Украйна не победи. Той изтъкна, че сега е моментът не само да се смени бойната техника на българските въоръжени сили, но и да се махне Паметникът на съветската армия, който определи като "срам за България". 

"Как ще докараме тази украинска военна техника, при положение, че са блокирани украинските пристанища? Ще трябва да се мине през Полша или Румъния, за да се ремонтира тази техника и то ще дойде краят на войната. Тази съветска техника има нужда от резервни части, а те се произвеждат много малко извън Русия. Това решение съхранява коалицията и в същото време съхранява лицемерието, което съпътства поведението ни в тази изключително тежка военна обстановка в Европа", коментира Агов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му лицемерието се изразява не само в това, че с пари на европейските данъкоплатци се плащат доставките на боеприпаси и оръжие от нашите заводи за Украйна, но и в поведението на опозицията по отношение на газовата криза. Той обърна внимание, че посредникът, който осигурява допълнителния газ, е настанен в България със съдействието на ГЕРБ.

"Мет енерджи" настани свой човек за директор на "Булгаргаз". Хората на ГЕРБ в БЕХ определяха кой да бъде директор на "Булгаргаз". Управляващите трябва да се справят с този проблем. Това е сериозен репутационен проблем, тъй като "Мет холдинг" е с участието на санкциониран руски олигарх. Правителството трябва да се справи на всяка цена с цялото това наследство на ГЕРБ в енергийната индустрия. Няма газова компания в цяла Европа, която да гледа сериозно на "Мет холдинг", подчерта журналистът. 

Агов посочи, че в момента се полагат усилия да се намери надежден алтернативен доставчик на природен газ за България. Той отбеляза, че цената на газа няма да се вдигне с над 10%. Според него всички сделки за български боеприпаси и оръжие, които се доставят през другите страни от Централна и Източна Европа на Украйна, минават през министерството на Корнелия Нинова. 

"Поведението на президента Радев е позорно, защото вместо да атакува Русия и президента Путин за това, че спира доставките на България с измислената си теза за плащане в рубли, той не споменава никога Русия. С това си навлича страхотни подозрения и той губи сериозна подкрепа", настоя журналистът. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 1 година
Цял живот,този готованец е живял съобразявайки се накъде духа вятър. Аланкоолу,с какво си полезен за държавата си и нейния народ,с НИЩО! Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 2
Читател
преди 1 година
Ръждясал кюнт,който става само за в контейнера. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 1 година
Как не ви варан да приказвате глупости!!!!!???? Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Баба Гицка
преди 1 година
Агов, вземай пушката и заминавай за Украина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
Агов
преди 1 година
Агов заминавай да помагаш на Азов. Не говори от името на българският народ. Такава нагла пропаганда се лее по телевизията. Сигнализирай за неуместен коментар