Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Путин рискува да загуби Европа и света, изискването за рублите е несериозно

Анализ на Любомир Кючуков и Румен Йончев

25.03.2022 | 21:05 Редактор: Здравко Черкезов

Какви са плановете на НАТО и ЕС след срещите на върха в Брюксел?

"Първи и основен приоритет на тези срещи беше консолидация на партньорите в НАТО. Това беше заявявано многократно и се случи на практика. Второ, взеха се решения за засилване на източния и югоизточния фланг на НАТО", посочи експертът по международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев от своя страна обърна внимание на разговорите на тема енергетика и икономика. 

"По-тежките последствия са точно в тази сфера. Позицията за търсене на нови източници на газ за Европа и ЕС всъщност беше представена доста по-подготвено. При днешните цени на газта много източници извън Европа ще бъдат изгонени. Това развитие не знам дали е калкулирано от руската страна и изобщо от онези "стратези" на днешната ситуация. Определено Европа няма да бъде оставена с вързани ръце и няма да бъде безпомощна в тази ситуация", коментира Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Според Кючуков обаче, руският газ ще продължи да бъде важен за Европа.

"Дори тези договорености за 15 млрд. куб. м втечнен газ от САЩ покриват една минимална част от европейските потребности, като руският газ е от порядъка на 250 млрд. куб. м. Ще страдат и двете страни и това е вън от съмнение. Намаляването на зависимостта от руски газ до 2027 г. е по-осъществимо, но трябва да се види как ще се реализира", каза експертът по международни отношения.

Трудно може да се очаква, че Европа тотално ще ликвидира връзките си с Русия, смята Кючуков. По думите на Йончев обаче, Европа ще трябва да се научи да живее без Русия.

"Русия и Путин приемат сериозен риск - Европа и светът да се научат да живеят без тях. Тоест, световната икономика да ги заобикаля - нещо, което постсъветска Русия успя да преодолее. В последните 30 години Русия се радваше на прекрасни икономически отношения с целия свят и най-вече с Европа. Ако загуби това, последствията ще бъдат тежки", предупреди лидерът на "Земеделския народен съюз".

Изискването на Путин руският газ да се плаща с рубли е несериозно и в сферата на чистата политика, стана ясно още от думите на Йончев.

"Всяка война завършва с договореност. Въпросът е кога и по какъв начин. Директните преговори като че ли вървят на забавен каданс. Има опити от страна на Франция и Германия да договорят спиране на войната в директен диалог с Русия и други като на Турция, която се опитва да бъде посредник на преговорите", коментира Кючуков във връзка с преговорите между Киев и Москва за спиране на военните действия.

Според него въпросът, който се обсъжда, не е дали Украйна да е член на НАТО, а как да бъде гарантирана сигурността ѝ без такова членство.

"В дългосрочен план Русия ще загуби в имиджов и икономически план. Колкото по-скоро успее да прекрати тази война, ще е в по-изгодна позиция за договаряне на мира", отбеляза Йончев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Само като стигнах до това, че Путин едва ли не решил и наложил еднолично тези решения... Вярва ли си някой, че който и да е лидер в наши дни няма да се допита до няколко съветника най-малко за да вземе най-добро решение. Европа като цяло има зор от ресурсите на Русия и рано или късно ще играе по руската cвирка, защото нямат избор. Сигнализирай за неуместен коментар