Китай: САЩ и НАТО да не съдят другите, преди да преосмислят престъпленията си

"Те нарушиха международни конвенции и основни норми в международните отношения", каза говорителят на външното министерство

25.03.2022 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Китай: САЩ и НАТО да не съдят другите, преди да преосмислят престъпленията си

На 24 март се отбеляза 23-ата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО срещу Югославия. В интервю по този повод сръбският президент Александър Вучич заяви, че нападението през 1999 г. е било незаконно, ужасно и неетично, а обвиненията на Алианса към Русия в момента са позорни и глупави.

В коментар на това на провелата се днес пресконференция говорителят на външното министерство Уан Уънбин посочи, че преди да преосмислят добре престъпленията си в Сърбия, Ирак и Афганистан, САЩ и НАТО не са в позиция да съдят други страни.

Уан Уънбин каза, че на 24 март 1999 г. - без никакво разрешение от ООН, НАТО, начело със САЩ, започна бомбардировки срещу Югославия.

"Те нарушиха международни конвенции и основни норми в международните отношения. При продължилите 78 дни въздушни атаки бяха убити хиляди невинни жители, включително и китайски журналисти. Разрушени бяха болници, исторически паметници и училища. Народите на Сърбия, Китай и целият свят няма да забравят натовските бомбардировки срещу Сърбия през 1999 г.", заяви говорителят, цитиран от радио "Китай".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК