Уверяват руснаците, че икономиката им е наред, но реалността е друга

Институтът за международни финанси: Войната на Путин ще заличи 15 години растеж на икономиката

25.03.2022 | 16:38 Редактор: Здравко Черкезов
Уверяват руснаците, че икономиката им е наред, но реалността е друга

Докато руснаците отново се обърнаха към паническото купуване на стоки след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, един артикул остава в изобилие - официалните уверения, че всичко е под контрол, коментира Bloomberg.

Правителството издава почти ежедневни декларации, че основните продукти остават в изобилие в икономика, ударена от война и широки международни санкции.

Храна? Няма за какво да се притеснявате, каза министърът на земеделието Дмитрий Патрушев. Има изобилие от пелени и дамски превръзки, според Министерството на промишлеността и търговията. Няма и дефицит на лекарства за понижаване на температурата. Що се отнася до брашното, Санкт Петербург има достатъчно.

Но думите изглежда не достигат до потребителите.

Ценовият натиск вече нарастваше преди войната и глобалните вериги за доставки бяха под напрежение, а сега руснаците трябва да се борят с новата реалност на икономическа изолация, като трупат повече от обичайните фаворити за пазаруване в случай на края на света.

Торбите със захар от големи компании са изчерпани на някои уебсайтове, заменени от марки без имена, които се продават на три пъти по-висока цена. Санитарни продукти, памперси, храна за домашни любимци и капсули за кафе са сред другите стоки с голямо търсене, като местните артикули, произведени от международни компании, са особено оскъдни.

Русия ще заличи 15 години икономически печалби до края на 2023 г., след като нейната инвазия в Украйна предизвика множество санкции и накара компаниите да се оттеглят от страната, според Института за международни финанси (IIF).

Очаква се икономиката да се свие с 15% през 2022 г., последвано от спад от 3% през 2023 г., оставяйки брутния вътрешен продукт там, където беше преди около петнадесет години

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК