Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ячев: От управителя на БНБ зависи как ще протече процесът за влизане в Еврозоната

Не успяхме да изградим енергийна независимост, вероятно ще плащаме в рубли, заяви той

25.03.2022 | 20:42 Редактор: Теодора Патронова

"Добре е да има възможност да се коментират 100-те дни на управление на това правителство, защото може би възможност за втори анализ след следващите 100 дни няма да имаме, тъй като се очертава да няма още 100 дни управление. Виждаме все повече, че хората, които ни управляват в момента, се държат като хора със статут на временно пребиваващи в страната", коментира лидерът на "Силна България" Борис Ячев в "Денят ON AIR".

Според него във всички сфери, в които правителството се опитва да се реализира, търпят провал. Ячев поясни, че правителството няма изработена официално програма за управление.

"Има пропукване в коалицията в самия начин, по който беше конструирана администрацията в България. Това парцелиране на министерствата, при което всяка една партия експлоатира ресурса на определено министерство, означава, че дори по общи проблеми, които трябва да се решават, министерствата не могат да работят в симбиоза", заяви Ячев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента тече тиха война между местната и централната власт. 

Гостът в студиото коментира и двамата кандидати, които влизат в надпревара за поста управител на БНБ.

"Говорим за позиция, която е изключително важна. Това лице, което ще бъде избрано, трябва да има и много силна политическа подкрепа, защото от бъдещия управител на БНБ зависи и как ще протече процесът за присъединяването към Еврозоната. Този човек, когато бъде избран, трябва да има много сериозна подкрепа, поне в рамките на това управляващо мнозинство. Ще бъде много интересно кои партии от опозицията за кого ще дадат гласове", обърна внимание Ячев. 

Той подчерта, че кандидатите не е трябвало да бъдат политически лица. Ячев изтъкна, че БНБ има да взима много важни решения и да реши много важни проблеми.

"Факт е, че не успяхме да изградим категорична енергийна независимост. Трите служебни правителства и сегашното управление не успяха да направят нито една стъпка по отношение на по-сериозна енергийна независимост на страната и по отношение на това България да има възможност да не бъде зависима конкретно към руския газ. Много е вероятно е да бъдем принудени да плащаме в рубли", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК