Цените на тока и зависимостта от руския газ разделиха ЕС на два лагера

Петков: Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата

25.03.2022 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Напрегнат Европейски съвет в Брюксел. Отговорът на високите цени на енергията и зависимостта на Европа от Русия раздели евролидерите във втория ден от срещата на върха. В търсене на компромис ключовата среща беше удължена с няколко часа

Намирането на общ отговор на покачващите се цени на енергията, подхранени от войната в Украйна, раздели страните членки на два лагера. От една страна - държави като Белгия и Гърция, които искат агресивна намеса на ЕС, включително поставяне на таван на цените и от друга - група, водена от Германия и Нидерландия, която се противопоставят на идеята. 

"Следим социалните последици от повишаването на цените - цените на газа, цените на електроенергията - и искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще вземем предвид последиците за нашите граждани и предприятия", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата. Много е важно в един глас да преговаряме", посочи премиерът Кирил Перков.

Войната доведе не само до покачване на цените, но и до засилването на амбициите на ЕС да намали потреблението на руски газ през тази година. Помощ за постигането на тази цел ще дойде от Съединените щати, които ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ. 

"Съединените щати, заедно с нашите партньори, ще осигурим допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европа през тази година. И 50 милиарда кубически метра годишно до 2030 г.", обеща американският президент Джо Байдън.

"Като европейци искаме да се диверсифицираме от Русия към доставчици, на които имаме доверие, които са наши приятели и които са надеждни", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Американски газ България може да получава чрез газовата връзка с Гърция. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК