Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борисов и Радев да намерят граница на конфронтацията, предложи проф. Денчев

Според него партията на Слави Трифонов ще има потенциал

03.01.2020 | 21:50 Редактор: Ивет Арабова

Да очакваме ли политически катаклизми през новата година? 

"Годината ще бъде нормална, от опита, който имам, струва ми се, че 2020 г. започна нормално. Оказа се, че младите министри се вписаха много точно в проблема с кризата в Перник. Сачева може да свърши идеална работа на поста си", каза общественикът и бивш ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него България ще бъде засегната до някаква степен от идващата икономическа криза.

"Имаме достатъчно буфери, имаме нормална опозиция. Ще се кажат доста истини в хода на дебатите, които се очакват в НС. Надявам се, че времето ще се смили над нас да има валежи и да се напълнят язовирите", коментира проф. Денчев.

По думите му правителствата на България са проспали неща и никой не е обърнал внимание, че водата е част от ежедневието на всеки човек.

"Народът очаква справедливост, трябва да се намерят истинските аргументи. Важното е да има вода. Не отдавам толкова голямо значение на промените на климата. Правителството взе спешни и строги мерки", обясни Стоян Денчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй коментира и ролята на президента Румен Радев.

"Трябва да се намери мярата в критиката. Нищо не коства на Караянчева да се обади на премиера и на президента - да ги покани на разговор в парламента. Така България ще спечели, конфронтацията не е необходима на народа", заяви проф. Денчев.

Според него и Борисов и Радев трябва да намерят разумната граница на конфронтацията.

"Сигурно промените в Конституцията няма да се случат, защото е нужно парламентарно мнозинство. Самият дебат е приемлив, за да се види кои са слабостите. Преди 1-2 години променихме Конституцията, получихме нов закон, който определи как да се избира главния прокурор", припомни Стоян Денчев.

Той изрази мнение, че Ахмед Доган е общественик, който има голяма роля за запазването на етническия мир в страната.

"Той трябва да бъде уважаван, но защо трябва всяка година да слушаме словото му. Познат ми е, но такива послания имат почти всички политически лидери. Трябва да се очаква, че партията на Слави Трифонов ще има потенциал", смята проф. Денчев.

Той си пожела спокойна година без нови избори.

"Предложението за субсидия от 8 лева задоволява всички и няма да има мърдане от него. Държавата ще успее да се справи, до есента няма да имаме някакви сътресения. Всички се срамуваме от резултатите от PISA, но в тази област не може да има сравнимост", заключи Стоян Денчев.

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК