Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прогноза за 2020: 4% ръст на икономиката, "Белене" ще се "отвърже"

Според Дачев трябва да излезем от суровинния отрасъл

02.01.2020 | 22:05 Редактор: Ивет Арабова

"2020 година вещае продължение на това, което беше досега. България се движи устойчиво. Рецесия има в Южна Европа. Интерес хибрид ще се получи, много е важно Китай и САЩ да подпишат договор, за да се успокоят нещата", каза предприемачът Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му България е много подготвена.

"Нещата се движат. Не знам защо се надпреварваме в това черногледство, затваряме си очите за неща, които са позитивни", каза още Дачев.

Според него трябва да работим продукти с по-голяма добавена стойност и да излезем от този суровинен отрасък.

"Има сектори, в които минималната работна заплата е в пъти повече от това, което държавата е казала. Трябва да има стимул да се изкарат парите, трябва да имаш стимул да произвеждаш повече", заяви той.

"Над 4% ще бъде ръстът в икономиката, ако няма криза. Тези, които изнасят, ще ги засегне активно. Ще се отвърже АЕЦ "Белене", прогнозира Дачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дачев бе категоричен, че "Южен поток" е бил най-добър за Русия и за България.

"Всяка крушка си има опашка. Може да съжаляваме за нереализацията на този проект. На Мариците трябва да се търси алтернатива", смята той.

Дачев обяви, че тази година ще отвори централа за горене на отпадъци.

"Ще стана донор на енергия, ще мога да участвам в балансиращия режим при нужда. В България повече чистим, отколкото замърсяваме", заяви той.

Дачев сподели, че го радва качеството на инвестициите в България.

"Ние сме малка държава, трябва да имаме и опит. Трябва да сме малко по-смирени. Заводът на "Рено" в Пловдив - произвеждахме, затворихме го след няколко години. Първо трябва да направим база за това, почваме да се развиваме. Всички процеси са еволюционни, това е икономика. Нож с две остриета е влизането и излизането в чакалнята на Еврозоната. Трябва да увеличим скоростта, с която работим, нищо повече", каза още Дачев.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК