Да очакваме ли спад на българската икономика през следващите години?

ЕК прогнозира забавяне в темповете на икономическия растеж в България

07.11.2019 | 21:03 Редактор: Кристина Крумова
Да очакваме ли спад на българската икономика през следващите години?

Икономическият растеж в България вероятно ще се забави през следващите две години, но ще остане близо до своя потенциал, посочва Европейската комисия в доклада си за "есенните макроикономически прогнози".

Въпреки слабото външно търсене и повишената несигурност зад граница, динамиката на вътрешното търсене би трябвало да продължи да бъде в основата на растежа. ЕК очаква умерен темп на българския износ, в съответствие с перспективите за външно търсене. 

Инфлацията в България се очаква да намалее с оглед на избледняване на временните проинфлацинни фактори и поради продължаващо намаляване на цените на петрола. Комисията прогнозира, че държавният баланс ще остане на излишък, а българският публичен дълг ще продължи да намалява, информира БНР.

Европейската комисия ревизира във възходяща посока прогнозата си за растежа на БВП на България през настоящата година до 3,6% (от предишната "пролетна" прогноза през май за растеж от 3,3%), визирайки силната икономическа експанзия от 1,1% през първото и от 0,9% през второто тримесечие.

За 2020-а година обаче ЕК очаква сравнително рязко забавяне на растежа до 3,0% (под 3,4% прогноза през май) и до 2,9% през 2021-а година.

Прогнозите на Комисията се различават доста от есенната прогноза на Министерството на финансите на България, според която БВП ще нарасне през тази година по-скромно с 3,4%, но ще се запази добро темпо на растеж от 3,3% през всяка една от следващите три години.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК