Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В българската икономика липсвали реформи и ефективен контрол

Има решение за ниските пенсии, но няма политическа воля, смятат икономисти

07.11.2019 | 22:05 Редактор: Кристина Крумова

"В България липсва ефективен контрол, който да осигури стабилна икономическа среда", каза в студиото на "Денят ON AIR" финансистът Мика Зайкова. 

"Даването на пари е много лесно, докато има, но това не е реформа. Когато спаднат приходите, ще се види колко ниска е ефективността на това наливане и ще се създаде дефицит в държавата", смята икономистът Георги Вулджев.

Основните промени, които са необходими на българската икономика, според Зайкова и Вулджев са увеличаване на осигурителния доход за пенсия, вдигане прага на ДДС, реформи в съдебната власт и справяне с корупцията. 

"Проблемът на българския бизнес е липсата на инвестиции и на технологично преобразуване", заяви Зайкова, а Вулджев добави, че държавата не прави нищо, за да стимулира растежа в частния сектор, а за сметка на това увеличава заплатите в държавната администрация.

"Проблемът с липсата на инвестиции е, че нашата регулаторна и политическа среда се възприема като несигурна от външните инвеститори", каза още Вулджев.

Относно пенсиите и двамата бяха категорични, че бюджет за преизчисляване няма и няма откъде да бъдат намерени средства, но държавата не прави нищо, за да реши този проблем.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК