Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кои са положителните и отрицателните страни на Бюджет 2020?

Владимир Каролев с коментар по въпроса

06.11.2019 | 22:00 Редактор: Стефанка Митева

"Има заявки за реформи, но няма голяма дейност", това заяви икономистът Владимир Каролев в предаването "Денят ON AIR. Според него Бюджет 2020 има своите позитивни, но и отрицателни страни. 

"За първи път от 8 години няма увеличение на данъчната тежест. През последните години се увеличаваше данъка върху труда, който за благозвучие се нарича "осигуровка". Увеличаваха в една година вноските към НОИ, или се вдигаше максималният осигурителен доход, или дори двете. През 2020 година за първи път няма увеличение на данъка върху труда", изтъкна като една от положителните страни. 

Друг положителен щрих е, че за първи се планира бюджетът да е без дефицит.

Икономистът обаче вижда и проблеми с предвидените пари. 

"Много оптимистичен е сценарият догодина България да има 3.3% ръст на икономиката. България има ръст на икономиката от 10 години. Да, не е толкова голям, колкото ни се иска, но това е безпрецедентно. Критиката ми е, че продължава да расте бюджетът над ръста на икономиката. Според мен той няма да бъде да постигнат, но ще е около 3%, освен ако не дойде външен шок, но бюджетът е планиран с ръст от 7,5%", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По същият начин продължават да се наливат пари в нереформирани сектори, вместо да се извърши някаква промяна в тях. 

Владимир Каролев потвърди, че е за увеличението в сектора на образованието, но заяви, че няма липса на учители. 

"На глава на ученик, броят на учителите не намалява. Те застаряват. Млади хора не са стимулирани да влязат в системата не заради ниски заплати, а пораади липса на развитие", допълни той. 

Според него трябва да се дават стипендии за специалности, от които пазарът на труда има нужда, а не стимули за отличен успех. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК