Бизнесът с оптимистични нагласи за 2020 г., очаква успех

Основен двигател за България ще бъде търсенето на външните пазари

06.11.2019 | 15:25 Редактор: Василена Василева
Бизнесът с оптимистични нагласи за 2020 г., очаква успех

Тази година беше успешна за българския бизнес, защото темповете на икономическия растеж бяха сравнително високи. Настроенията на бизнеса за 2020 г. са дори по-оптимистични. Това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него през следващата година отново основен двигател на българския бизнес ще бъде търсенето на външните пазари. Той добави, че големите проблеми в рамките на Европейския съюз (ЕС) остават валидни и в нашата страна, като сред тях изтъкна недостига на работна ръка.

"Има и фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас", посочи Симеонов. Той поясни, че това са несигурността около Brexit, притесненията по отношение на финансирането, както и тези, свързани с обменните курсове на валутите.

Сред негативните за бизнеса вътрешни фактори в България експертът посочи бюрокрацията и липсата на електронно правителство. По негови думи предвиденото в Бюджет 2020 увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор сигнализира, че правителството няма намерение да работи по отношение на дигитализацията.

Целия разговор вижте в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК