Партиите видяха "победа" и "съвършенство" в номерата си в бюлетината за вота

Предизборната кампания за партиите и коалициите започва на 3 март

01.03.2023 | 13:44 Редактор: Петя Кръстева

Централната избирателна комисия изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 2 април. В надпреварата влизат 14 партии и 7 коалиции. 

Жребият на ЦИК определи под №1 в бюлетината да се яви БСП за България, №2 са ГЕРБ-СДС, №3 - "Възраждане", а №4 - "Има такъв народ". Под №12 ще бъде обединението "Продължаваме промяната - Демократична България", след него в бюлетината ще бъде ДПС, а №14 е за новосформираната "Левицата". Най-малката партия в 48-ото Народно събрание - "Български възход", ще е под №15. 

"Важно е тази епоха на експерименти да приключи и Републиката да бъде управлявана от хора с опит. От 2 години и държавата, и обществото са жертва на поредица от неуспешни експерименти, организирани от лаборанти със съмнителна квалификация", смята Томислав Дончев от ГЕРБ. 

По думите на бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, "Продължаваме промяната" и ДБ се явяват обединени и очакват да извоюват първо място в изборната вечер. "Това е победа не за нас, а за една нова и по-модерна България", категорична бе тя. 

Според Борислав Гуцанов от БСП не трябва да се разчита на социологическите данни, тъй като през последните години социологията не е "познавала".

"Най-важното нещо за нас са спокойствието, мирът и доходите на гражданите", каза той. 

Сезгин Мехмед от ДПС е на мнение, че №3 в бюлетината символизира началото и съвършенството. 

"Хората зад №4 са важните. Ще направим всичко възможно те да бъдат спокойни", каза Станислав Балабанов от ИТН. 

Любомир Каримански от новосформираната "Заедно" обобщи, че №8 означава "победа и единство". Предизборната кампания за партиите и коалициите започва на 3 март. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.