Ива Митева: Хората да гласуват и да накажат управляващите за тези 32 години, в които ни лъжат

Тя сподели, че принципът на равнопоставеност е нарушен и не е справедлив спрямо участниците в изборите

27.02.2023 | 20:26 Редактор: Михаела Димитрова

Лидерът на коалиция "Заедно" Ива Митева коментира пред Bulgaria ON AIR какво ще е развитието на поредните избори, които ще се проведат на 2 април.

"Изборите ще ни оттласнат, ако хората излязат да гласуват и ако осъзнаят, че отивайки да гласуват, те няма да накажат себе си, ще накажат управляващите и тези 32 години, които ни лъжат, че правят нещо. Няма да ни оттласнат, ако хората са отчаяни и това продължи. Хората казват, че няма смисъл да гласуват, че това са поредните избори. Няма да ни оттласнат, ако медиите продължават да казват, че ще има избори", заяви Ива Митева в "Денят ON AIR".

Според нея разделението при партиите задълбочава кризата. "Ако се направи наистина някакво обединение и то на принципна, идейна основа, свързана с живота на хората, тогава може би ще има някакъв смисъл. За съжаление, това разделение, което виждаме последните години, това все повече задълбочава кризата", каза още Митева. 

Тя призна, че популярността си дължи на "Има такъв народ": "Но ние сме били известни в нашите среди, преди да излезем на екран. Много пъти са ме канили като експерт, но съм отказвала, за да не бъркам професията си и работата си с говореното по телевизията. Има професионалисти, които не излизат на екран и са си такива. Аз не съм искала да ставам популярна."

"Много години назад съм отказвала включването ми в политиката, защото не искам да се обвързвам с дадена партия. Тук нещата бяха по-различни - антисистемна партия, подемът беше друг, настроенията бяха други, може би заради приех", призна Митева.

На въпрос какво я е накарало да се откъсне от ИТН, тя отговори: "През тези три разбити парламента невъзможността да се сработваме отвътре, да си намериш своите коалиционни партньори - това разграждане ме измори и отдалечи от тези колеги", коментира Митева.

"Всички държим на имената си и не искахме да бъдем леко употребени. Когато съм била експерт, думата ми се е чувала и съм гласува по своята съвест. За съжаление, винаги съм казвала, че по отношение на политическата част, не съм се месила, може би защото съм си мислела, че нямам право", каза тя.

На въпрос какво е финансирането на коалиция "Заедно", тя коментира така: "Идеята ни е експертите да се обединим и всеки, познаващ родното си място, да се опитва нещо да направи, а не партийните лидери да вървят напред. Финансирането е както всеки един друг субект спрямо Изборния кодекс. Много е трудно. Има едно решение на Сметната палата, където са одобрили новия образец на декларациите. За съжаление, този образец е направен така, че нова формация много трудно ще се финансира. 

"Принципът на равнопоставеност е нарушен, не е справедлив спрямо участниците в изборите. Когато се правя закони на парче, се създава правен хаос, това не е демократично", заключи Митева.

Гледайте целия разговор във видеото.