Директорът на Агенцията за бежанците: Изкуствено се създаде напрежение в Харманли

Работим в ситуация на спешност, предприемаме всички действия, заяви Петя Първанова на извънреден брифинг

25.11.2016 | 08:22 Редактор: Тодор Петров
Директорът на Агенцията за бежанците: Изкуствено се създаде напрежение в Харманли

Изкуствено се създаде напрежение в Харманли, настоя директорът на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова, която даде извънреден брифинг след вчерашните сблъсъци.

По думите й данните, които са изнасяни за състоянието на мигрантите не са актуални. Един лекар и една сестра се грижат за настанениете в бежанския център, а от 4 октомври работи и общопрактикуващ лекар, който два пъти седмично посещава лагера. От днес доброволно се включва и дерматолог.

Петя Първанова увери, че в момента ситуацията е спокойна, а настанените в центъра все още не са излезли от помещенията, където са прекарали нощта. От думите й стана ясно, че има нанесени сериозни материални щети, като се очаква посещение на застрахователите. 

"Предприемаме всички действия, за да създадем условия за работа и живеене на територията на целия център. Социални работници и служителите  в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанение афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение и са прегледани в болницата в Харманли", добави Петя Първанова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че няма да бъде спряна доставката на храна и добави, че липсва информация за служители, които отказват да продължат работата си в лагера. "Нещата ще се случват в ситуация на спешност", отчете шефът на Държавна агенция за бежанците.

Запитана защо хората не са върнати обратно в Афганистан тя отговори, че лицата имат право на съдебно обжалване след решението на Агенцията за бежанците. 

"Когато Кале се запали, се запали и Харманли тук. Когато в Германия имаше проблем в един център, тук се случи същото, а вчера и на остров Лесбос. Те вероятно си говорят помежду си", каза още Първанова и отчете, че снощният бунт е бил добре организиран.

Тя отрече хората да са "наблъскани" в стаите в бежанския център.