Напрежението в лагера в Харманли отново ескалира

Жандармерията използва водно оръдие и халосни патрони срещу бежанците

24.11.2016 | 21:09 Редактор: Тодор Петров
Напрежението в лагера в Харманли отново ескалира

Напрежението в бежанския лагер в Харманли ескалира за втори път днес. Мигрантите са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Силите на реда използваха водометни машини, за да разпръснат бежанците.

В лагера се чуват сирени, полицейски екипи с кучета нахлуха вътре. Мигрантите замерят полицаите и жандармеристите с камъни. Чуват се викове и скандирания, както и чупене на прозорци.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

"Има пострадали колеги, четирима са засега. Тези хора унищожиха множество държавно имущество и извършиха действия, застрашаващи живота и здравето на всички колеги, които са вътре", каза главният секретар на МВР Георги Костов пред Bulgaria ON AIR.

"Явно протестиращите мигранти вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с вашите емисии (телевизионни бел. ред) да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото", допълни Костов.

"Над 40 има задържани в момента, имам данни за една травма в главата на колега от плевенската жандармерия, надявам се нещата да минат само с шевове", посочи още Георги Костов.

Много бързо, след като напрежението в Харманли отново ескалира, пред бежанския център отново се събраха хора. Репортер на Bulgaria ON AIR попита хората за случилото се.

"Искаме тези вътре, които не са никакви бежанци да се махат от града ни. Не може 18 до 30-годишни мъже да са бежанци. Никакви бежанци не са. Не може да скачат на полиция и ние да не се притесняваме. Притесняваме се, че утре ще скочат и на нас. Аз не мога спокойно да вървя с детето си", сподели млада майка.

"Искаме си града чист, да живеем спокойно, децата ни да растат спокойно, ако има вариант да махат бежанците от Харманли", казва друга гражданка.

"Къде е охраната на границата? Отпуснаха 160 милиона, за да могат да ги държат тука и да ни притесняват", оплака се жител на града.

"Не е нормално от чужда страна хора да ходя свободно в нашата без паспорти и без лични карти", твърди гражданин на Харманли.

Утре сутринта председателят на Държавната агенция за бежанците ще даде брифинг във връзка с напрежението в центъра.