Борисов от Харманли: Там, където има такива сблъсъци, винаги има терористичен акт

Има 24 ранени полицаи и 200 задържани мигранти

25.11.2016 | 07:51 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов от Харманли: Там, където има такива сблъсъци, винаги има терористичен акт

24 ранени полицаи и 200 задържани мигранти. Това е равносметката след ескалирането на напрежението снощи в бежанския център в Харманли.

На пръв поглед тази сутрин обстановката пред бежанския център в Харманли изглежда много по-спокойно спрямо ситуацията вчера особено спрямо тази след 20:00 часа. Това предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Вяра Станева.

Припомняме, че малко след 20:00 часа вчера обстановката в Харманли се нажежи за втори път след като и през деня имаше недоволство и агресия от страна на мигрантите. В крайна сметка на мястото отидоха главният комисар на МВР, премиерът в оставка Бойко Борисов.

Малко след полунощ Борисов пристигна в Харманли. След среща и запознаване със ситуацията със служители на Държавната агенция за бежанците, както и с представителите в Центъра в Харманли, премиерът в оставка даде брифинг пред журналистите.

Основните акценти от него са, че ще започне незабавна проверка от страна на Прокурори и на следователи за това какво е имущественото състояние в момента на Центъра, какви са повредите, какви са вредите, какво е унищожено. Стана ясно още, че на всички, извършили вандалски действия ще им бъде повдигнато обвинение.

"Стигна се дотук и много пъти съм го казвал заради тази нечовешка война, която се води в Сирия и в Арабския свят, доведе до истинско бедствие в света, преди всичко в Европа като днешния инцидент сме свикнали да гледаме и във Франция и в Англия, и в Германия, почти ежедневно. Войната продължава и нищо по-различно от това няма да има", заяви Борисов.

"Ние като народ винаги сме били толерантни към децата, жените, бягащите от войната и дори и в Харманли към тези хора така са се отнасяли. Така, както и аз съм бил свидетел, в "Овча купел" как се отнасят. Тук обаче има и друга група, по различен начин ги наричат: едни "икономически", едни "мигранти" - преди всичко от Афганистан и Пакистан. Между 15 и 30-годишни. Ходят на групи, не спазват никакви правила, много трудно е да им се установи самоличността. Това дразни хората и ги плаши. Те ходят на тумби и в същото време, аз съм убеден и някои призовавам много внимателно да бъде наблюдавано това, че някой призовава за физически саморазправа с тези хора, защото мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и Facebook и много внимателно следят това, което случва по новините. Обикновено там, където има такива остри сблъсъци винаги има терористичен акт и се задействат спящите клетки", отчете премиерът в оставка.

"Така че истински умолявам хората, които са възмутени от това, което тези хора ни причиняват - пакистанските и предимно афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат, за да се бунтуват. Тези, които бягат от войната и мирно чакат за по-добър живот или да спре войната, но като гледам кадрите от Алепо, не виждам здрава сграда вече една година. Те гледат как са им разрушени домовете. И докато Великите сили се наумуват и се разберат, такива като нас ще стоят по нощите и ще убеждават хората да бъдат по-толерантни", добави Борисов.

Около 20:00 часа след като влетя главният комисар на МВР Георги Костов стана ясно, че за да се разпръснат мигрантите е използвано водно оръдие, халосни и гумени куршуми.

Полицията и Жандармерията остават на място.