България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Конфликти като този в Харманли тлеят и на други места"

Радостина Якимова от Фондация "Общество и сигурност" и експертът Калин Калинов с коментар пред Bulgaria ON AIR за бунта на бежанците

25.11.2016 | 07:42 Редактор: Тодор Петров

Директорът на Фондация "Общество и сигурност" Радостина Якимова каза в "България сутрин", че е било възможно да се предотврати вчерашният бунт в бежанския център в Харманли.

"Имаме и други населени места, в които тлеят такива конфликти, имаме много села с битова престъпност. Трябва да променим  начина, по който правим политиките за сигурност. Ако преди една година се беше направило нещо и институциите бяха казали, че се очаква конфликт, може би нямаше да се стигне дотук", коментира тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Радостина Якимова призова управляващите да спрат да третират всички като пешки на шахматната дъска и да отчетат реалните нужди на хората.

"За последните 5 години 36 служители наМВР са загинали, изпълнявайки служебните си правомощия. На границата и в момента няма дърва за отопление на тези служителите. МВР трябва да се реформира, така че да доставя качествена услуга на гражданите", каза още гостът на телевизията.

Експертът по кризисна комуникация Калин Калинов посочи, че е трудно да се правят оценки на този етап и трябва да се види какво е предизвикало напрежението. 

"Основната функция на държавата е да защитава своите граждани. Говорим за неглижиране в това отношение. Има сериозен проблем в планирането на бюджета на министерството на вътрешните работи", коментира той.

По думите му от правна гледна точка бежанците не могат да бъдат изпратени обратно в Турция