На първо четене депутатите казаха "Да" на Бюджет 2017

Против бяха 58, а 11 се въздържаха

18.11.2016 | 11:53
На първо четене депутатите казаха

Народното събрание прие бюджета за догодина на правителството в оставка на Бойко Борисов. Близо два часа отне на депутатите да обсъдят и гласуват параметрите на финансовия проект. Бюджетът бе одобрен от по-малко от половината депутати - 102-ма, 58 бяха против, а 11 се въздържаха.

"За" бяха ГЕРБ, РБ, БДЦ и "Атака". "Против" гласуваха БСП, ДПС, един от ПФ и АБВ.   "Въздържал се" бяха 9 от ПФ, и по един от АБВ и независимите. 
По време на дебатите БСП и ДПС обвиниха кабинета, че с числата за догодина не гарантират реален растеж. АБВ се обяви "против" като заяви, че консенсус по бюджета трябва да се търси от следващото мнозинство. 

Патриотите разкритикуваха управляващите, че не са потърсили диалог с тях. Те са против и заради отказа на ГЕРБ да вдигне пенсиите на 300 лева. Според Димитър Байрактаров от ПФ не било вярно, че няма средства за увеличението. 

"Няма нито една причина да се срамуваме от бюджета. Той трябва да бъде подкрепен, защото той не е на депутатите, а на българските граждани", уточни в края на дебата финансовият министър Горанов. 

Вече одобрената финансова рамка предвижда повече пари за образование, здраве и сигурност.   В нея е записано увеличение на учителските заплати с 8% . За  да се осъществи това се отпускат допълнително 230 млн. лв. за образование през 2017 г. в сравнение с 2016 г. 

Предвидените разходи за образование през 2017 г. е 3.35 млрд. лева. 

При парите за отбрана и сигурност е заложен най-големият ръст – с около 825 млн. лв. повече. Това е увеличение с 25% спрямо миналата година. Част от допълнителните средства са за плащане по ангажименти към НАТО. Със 7% са увеличени парите и за здравеопазване.

Заложено е увеличение с 40 лв. на минималната заплата от началото на 2017 г. – тя ще стане 460 лв. От юли пенсиите ще бъдат актуализирани с 2,4%.