Горанов отчете: Годината завършва с излишък и без дефицит!

Финансовият министър в оставка предупреди за големи проблеми, ако Бюджет 2017 не бъде приет

18.11.2016 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Горанов отчете: Годината завършва с излишък и без дефицит!

2016 година ще завърши с излишък и без дефицит. Нещо, което не се е случвало от 2008 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов от трибуната на парламента при представяне на държавния бюджет за догодина.

"Това е нестандартна ситуация, в която правителството представя бюджета, докато напуска кабинетите", каза Горанов. 

Той направи отчет на свършеното през последните две години, повишаването на приходите, проблемите с КТБ, връщането на доверието в банковата система. Горанов обясни, че кабинетът е трябвало да се справя с драматичното забавяне на съфинсирането на фондовете от ЕС, припомни и за заварени временно спрени и изоставени проекти. 

"Данъчните приходи към края на 2016 година нарастват с 1,7 млрд. лева спрямо миналата година, като ръстът е при почти всички видове данъци", каза Горанов. Той обясни, че тези мерки трябва да продължат да се развиват. 

"Какво оставаме на следващото правителство? Бюджетът на 2016 година ще е на плюс. През целия мандат се спекулираше с поемането на дълг. Новият дълг е под десет милиарда и той е на разположение във фискалния бюджет", каза още Горанов. Той обясни, че предвидените за догодина приходи са изпълними, няма да предизвикат дефицити. Министърът припомни, че в новия бюджет се предвиждат още пари за образование, здраве и сигурност. 

Горанов предупреди, че ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с ЕС, ще има проблеми с еврофондовете, а също и със средствата за бежанския проблем. Няма да се увеличат и пенсиите, минималните заплати, помощи за деца, повече за Спешната помощ. 

Горанов припомни, че България е на челните места по ръст на БВП в Европа. "Да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизъм, да не вдигат данъците, да пазят бюджета балансиран",  завърши министърът.