Започва изграждането на нова зала за депутатите - струва 25 млн. лева

МС рестартира проекта за преместване на парламента в Партийния дом

21.05.2016 | 09:02 Редактор: Ирина Георгиева
Започва изграждането на нова зала за депутатите - струва 25 млн. лева

Кабинетът рестартира проекта за изграждане на изцяло нова пленарна зала за депутатите в бившия Партиен дом.

Това става ясно от публикувано в Държавен вестник постановление на Министерския съвет за одобряване на прогнозни средства за материалното обезпечаване на председателството на ЕС, което България ще поеме през втората половина на 2018 г.

В разписания бюджет са заЗложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом.

Идеята е стара и задвижвана от не едно и две мнозинства. Сегашното обаче изглежда е решило да доведе нещата до край.

В програмата на председателството са предвидени две съвместни заседания на депутати от националните парламенти на държавите членки на ЕС и организаторите са преценили, че няма как високите гости да се тъпчат в сегашната тясна зала на законотворците в сградата на Народното събрание. Много по-удобно щяло да бъде тези мероприятия да се проведат в бившия Партиен дом, където могат да се изградят над 400 места с просторни банки, пише "Монитор".

Рестартът на дейностите по преустройството на зала "Св. София" тръгва още тази година, като по сметката на НС ще бъдат преведени близо 4 млн. лв., пише в постановлението на МС.

Ударно ще се работи и през 2017-а и началото на 2018-а, когато ще бъдат вложени и останалите средства. Накрая ще се дадат и 960 000 лв. само за оборудване на новата зала, която след председателството ни ще остане да се ползва от депутатите.

За обезпечаване на председателството в постановлението е разписано разходването на още около 25 млн. лв. за куп други ведомства. МС например ще получи 9 млн. лв. за реновиране на резиденция "Бояна". С парите ще се ремонтира хотелската част, ще се изградят специализирани системи за достъп до стаите, ще се обновят алеите, търговско-ресторантьорската част, както и лечебният център.

Още 8 млн. лв. ще се пренасочат към бюджета на МВР за покупка на дълъг списък от предпазни средства и специализирани автомобили, сред които дори такива за превоз на коне. С 3,6 млн. лв.

Външно министерство ще си ремонтира ключови за председателството посолства и също ще си купи автомобили. 

НСО пък ще получи над 1 млн. лв. за покупка на специализирана техника за проверка на лица и багажи и товарни автомобили за превоза й.

Четете още новини в Dnes.bg