Неофит се противопостави срещу Русия, църквата трябва да се отвори към хората

Максим Бехар и доц. Георги Лозанов са на мнение, че е нужен повече диалог

16.03.2024 | 12:49 Редактор: Искра Ангелова

България се сбогува със своя духовен водач - патриарх Неофит. От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да почетат паметта на блаженопочившия патриарх.

"Имал съм срещи с него, това беше началото на века, той беше русенски митрополит. Тогава възникна една идея към Светия Синод да се създаде един съвет, който да помогне на публичната комуникация на Българската православна църква. Тази идея дойде заради усещането, включително в Синода, че обществото имаше нужда да чуе гласа на църквата. И тя да проговаря чрез църковни интелектуалци", каза медийният експерт доц. Георги Лозанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

По думите патриарх Неофит е бил типичен църковен интелектуалец.

"За съжаление, общата среда там беше доста затворена и капсулирана, със свои зависимости. Това нещо не успя да се превърне в политика на Синода и църквата", допълни той.

Пиар експертът Максим Бехар потвърди думите му, като сподели, че църквата у нас е доста затворена институция.

"Много рядко комуникира, аз съм се срещал с патриарха, той беше един изключително затворен човек. С 5 думи той можеше да каже нещо, което другите казват с много изречения. Той беше много обаятелен, винаги съм имал респект към висши църковни представители. Срещал съм се с папата, кардинали. Това, което ми направи впечатление последните дни, са преките предавания на медиите. Там чух неща, които никога не съм чел - пример, хора са отишли в храмовете, без да споделят вяра и ценностите, както и че за това как хората трябва да бъдат честни и да си помагат", поясни Бехар.

Според него това са истини, които ние не ги чуваме от политиците: "Истини, дори които не ги чуваме от църквата, извън църковните храмове. Църковните деятели у нас трябва да имат малко по-голяма откритост, защото колкото повече говорят, толкова по-голяма е вероятността да ги чуем".

Доц. Лозанов е на мнение, че трябва да се прави разграничение от вяра и религия.

"Вярата е душевна способност, подобна на разума, способност да познаваш отвътре разума, да познаваш без фактите и аргументите на опита. Ние, хората, я имаме тази способност, но вече на базата на нея има различни религиозни разкази, защото религията е разказ. Това, от което има нужда, за което говорихме навремето с патриарх Неофит, създавайки този Съвет, е именно за такива гласове, които да говорят по важните теми за общността. Да могат да седнат в студиото и да имат мнение", подчерта още медийният експерт.

Той е категоричен, че патриарх Неофит ще остане в историята с това, че се противопостави на руската агресия в Украйна: "Църквата е ежедневен духовен ангажимент и проява, обаче в историята се оставя с отделни неща, които са били събитийно важно. Цялото достойносто, което той носеше и способността да води общността, се прояви в това, че без особена подкрепа - направи това изказване в последния период на живота си".

"Влиянието у нас е главно в храмовете, църквата е почти с нулеви показвания по медиите, или нулеви послания, които изпраща, за разлика от политиците. Църквата трябва да ни обедини и се надявам някой друг политик да е чул тези неща, които и ние чухме през последните дни. Убеден съм, че от другата седмица ще има правителство, ще има различни мнения, ще се разделят, но разумният изход е да има правителство", според Максим Бехар.

"Дано политиците не погледнат на Светия Синод като поредния регулатор на отношенията между хората и Бога, защото такъв риск съществува и ще се озовем в много различна ситуация от тази, която патриарх Неофит създаваше със своето присъствие. Чух от близки на Неофит, че с доста голяма съпротива е приел да стане патриарх, защото е било ясно къде попада. Той се пребори с много неща, успя да постигне едно вътрешно единствено на църквата, запазвайки баланс", каза още доц. Георги Лозанов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
"Той е категоричен, че патриарх Неофит ще остане в историята с това, че се противопостави на руската агресия в Украйна". Лозанов да не е луд?Използват дори паметта на патриарха, за да лъжат и да прокарват проукраинската си пропаганда. Възмутително! Сигнализирай за неуместен коментар