Да пазим в сърцата си примера му - трогателна среща на патриарх Неофит с дядо Добри

Дядо Неофит прегърна всички българи, каза журналистът Ангел Иванов

16.03.2024 | 12:42 Редактор: Беатрис Младжова

Днес е опелото на Негово Светейшество патриарх и Софийски митрополит Неофит. То се отслужва от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и започна от катедралата "Св. Александър Невски", като ще завърши в катедралата "Св. Неделя".

"Mалко или много православието ни определя като нация. Аз го казах - нямах възможност да общувам с него, но се сещам за думите на Блажени Августин, който каза, че Христос на кръста прегръща целия свят. Е, дядо Неофит също прегърна всички българи, примиряваше крайностите и противоречията в църквата и обществото ни с тази своя любяща прегръдка", заяви журналистът Ангел Иванов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

В лицето на патриарх Неофит се открива обединител.

"По много линии сме разделени днес - и политически, и идеологически. Във фундаментални фигури като дядо Неофит виждаме онова приемане на слабостите. Крайно време бе да ни приучи ние по същия начин да приемаме и брата си, и сестра си, да не се презираме. Той е обединяваща фигура. Това, което вирее във въздуха освен скръбта, е именно това усещане, че всички сме в тази прегръдка на дядо Неофит, а от там и в прегръдката на Бог", коментира Иванов.

По думите му на дневен ред стои въпросът дали младите ще се завърнат към духовното.

"Сред вярващите имаме едно отношение, че всички сме младенци, всички сме деца - негови. Знаете, че често се окайваме, че не са добре нещата при нас. Давам положителна перспектива - 45 години безбожничество и атеизъм на комунистическия режим нанесоха рани в нашето общество, но след падането му изминахме някакъв път и все повече млади хора се обръщат към духовното. Увличаме се по Изтока, но спасението няма да дойде нито от изток, нито от запад, нито от Русия, нито от Америка, ще дойде от Господ", категоричен бе журналистът. 

Той посочи по какво литургията на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се отличава от другите.

"В нея има едни прошения, части, молитви, с които изпросваме спасение на нашия патриарх. Молим се за неговата вечна памет. Не е по-различно, в самия текст на опелото има една част, че пред Бога и бездната на гробното място няма разлика между цар и роб, патриарх и обикновен мирянин. Искаше ми се да има повече хора. Надявам се, че за  последния земен път до "Св. Неделя" ще се стекат повече хора. Да пазим в сърцата си примера на дядо Неофит. По канони свързват православието със строгост, ограничаване. Да, важат тези неща, но по-автентичният път е това, което ни завеща като примери дядо Неофит - милост към слабостите и немощите на ближния", добави Ангел Иванов.

Журналистът разказа за трогателна среща на която а станал свидетел между патриарх Неофит и дядо Добри.

"В този благ син поглед се четеше невечерната светлина на Царството небесно, с тези дълги бели бради, той беше като всеки човек, икона на Бога, но в него се четеше небесното. На един първи януари преди няколко години не чествах, а се утаих и дойдох сутринта на служба, патриарха по традиция дойде и дядо Добри беше с него с навущата, потурите, чантата през рамо и беше много трогателна срещата на двамата", каза той.

Пътят на служението на патриарха ще бъде запомнено най-вече и с въвеждането на вероучението.

"Трябва да посоча усилията за въвеждане на вероучение, което вече се случва. Обучават се специализирани преподаватели, а това е нещо много нужно на нашето общество. Запознава се на едни основни човешки истини, на добротворство, на близост към приятелите, към човека изобщо, това е абсолютно нужно. Дядо Неофит в едно разтерзано време беше обединител, миротворец. Много млади духовници застъпват под неговото водителство, които не се свенят да общуват с хората и сред модерни средства, включително и с TikTok. Има един свещеник в София, който прави TikTok видеа. Дядо Неофит създаде медиите на Софийската света митрополия, обнови и сайта", посочи журналистът.