България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България скърби за духовния си баща, вярата не трябва да бъде еднократен акт

"Трябва да завърнем нормалния човешки спонтанен разговор", каза Ангел Иванов

15.03.2024 | 11:51 Редактор: Толя Стоянова

Ден на национален траур е. България скърби за загубата на българския патриарх Неофит. Още от сутринта се образува километрична опашка от вярващи, които искат да се поклонят пред тленните му останки и да си вземат последно сбогом с него пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

"България днес се покланя на своя духовен баща, на земния ангел на българската православна църква. Никога не съм общувал лично и тясно с него. Моята гледна точка е на един редови православен християнин. Помня нашите малки, но огромни в сърцето ми срещи, когато просто съм си взимал благословия, в крачка съм разменял по няколко думи с него. Преди няколко години имаше много трогателна среща между дядо Неофит и дядо Добри - двата ангела на България. Беше много трогателно да видиш тези две колони на вярата", каза журналистът от епархийската телевизия на Софийска митрополия Ангел Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ние като народ трябва да се постараем да се обръщаме към Бог и да влизаме в неговия дом за молитва - храма, не само в такива грандиозни моменти и поводи като днешния, а изобщо да бъдем при него през цялото време и да благодарим, без значение какво ни връхлита и като радост, и като изпитания.

"Трябва да завърнем нормалния човешки спонтанен разговор и преживяване на вярата в обществото. Да не бъде изолирана като еднократен акт, а да бъде част от ежедневието ни", призова Иванов.

Пред храм-паметника "Св. Александър Невски" се появи и главният мюфтия. Той също изказа съболезнования за кончината на патриарх Неофит и каза, че като вярващ народ всички трябва да се обединим и да бъдем заедно. Пред катедралата дойдоха и много политици.

Гледайте целия разговор във видеото.