България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще посрещнем труден Великден, патриарх Неофит се отличава с авторитет

"Има потенциал за още сътресения", каза Пламен Сивов

15.03.2024 | 11:18 Редактор: Вяра Димова

България се прощава с третия български патриарх - Неофит. Поклонението е в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". 

"Предизвикателството пред патриарх Неофит, въобще пред Църковното ръководство, за последните години беше в посока удържане на някакви центробежни сили и определени разделения, и напрежение, които цялото общество усещаше. Неофит е един от хората, които успяха да преодолеят истинския разкол, който се беше случил в БПЦ. И сега патриаршеството му беше именно в това - да опази единството на БПЦ", каза директорът на Фондация "Покров Богородичен" и на сайта "Православие" Пламен Сивов в ефира на "България сутрин".

Разкол има тогава, когато се случи на догматично или канонично равнище някакво разногласие, толкова дълбоко, че църквата, като общност, да се раздели на две отделни самостоятелни тела. Нещо, което каноните и догмите у нас, не го допускат, обясни Сивов.

"Не сме изправени пред такава опасност - за истински разкол. Поставени сме пред опасността от промяна на цялостната атмосфера около църквата, на инжектирането ѝ с политически пристрастия в степен, която е малко повече, отколкото могат да понесат вярващите. Опасностите са в тази посока - прекомерно политизиране, навлизане в нея на икономически и политически интереси и подчиняването на определени кръгове от Църковното ръководство в определени конфигурации", заяви директорът на Фондация "Покров Богородичен" пред Bulgaria ON AIR.

За първи път ще посрещнем Възкресение Христово без глава на църквата си. Според Сивов ще бъде труден Великден.

"Това са дни на светла печал. В Църковната душа в преживяването на празника, тези две неща ще се съединят - съпреживяването на Страстите Христови и тъгата от загубата на нашия патриарх. Следва възкресението. Ние, като християни, тъгуваме, когато ни напусне някой. Но очакваме възкресението на мъртвите", посочи той.

Предстои патриаршески избор и избор на Сливенски митрополит, напомни още Сивов.

"И свързаните с тези два избора неизбежни дискусии по повод на появилите се групи и кръгове в църквата, които настояват за ревизиране на сегашния Устав. Това беше едно от сериозните предизвикателство около събитията около избора на Сливенския митрополит. Има потенциал за още сътресения. Трудно ще се намери сред членовете на Светия Синод, които подлежат да участват в избора за нов патриарх, такъв, който да запълни липсата. Патриарх Неофит беше човек с определена харизма и авторитет. От сегашните митрополити трудно ще забележим такава личност", изрази мнение директорът на Фондация "Покров Богородичен".

Гледайте целия разговор във видеото.