България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полагат тялото на патриарх Неофит до екзарх Йосиф, РСМ праща делегация за поклонението

"Патриарх Неофит беше ангелски глас", каза Старозагорският митрополит Киприан

15.03.2024 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

Бог да прости Негово Светейшество блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Бог да всели душата му там, където няма болка и страдание. Това каза Старозагорският митрополит Киприан за "България сутрин".

Храмът "Св. Александър Невски" ще бъде отворен, докато има миряни, които искат да се поклонят пред тленните останки на Негово Светейшество. В събота заупокойна литургия ще бъде отслужена от 9:30 ч., а след това ще бъде отслужено и опелото на патриарх Неофит.

Митрополит Киприан потвърди, че Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото, заедно с делегации, които ще пристигнат от поместните православни църкви.

"Става въпрос за Македонската православна църква, Румънската православна църква, Сръбската православна църква. Очакваме и другите правословни църкви да потвърдят. Днес до обяд ще имаме повече информация", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

След опелото заедно с литийно шествие тленните останки ще бъдат пренесени до митрополитския храм "Св. Неделя", където Негово Светейшество ще бъде положен до гроба на екзарх Йосиф.

"Патриарх Неофит беше ангелски глас, който възвисяваше винаги Божието слово. Нека да помним, че винаги този, който се докосне до него, усещаше неговата милост и неговата прошка за всички. Той беше изключителен като човек - мъдър, спокоен, тих и добронамерен", припомни си митрополит Киприан.

Той поясни, че на 20 март Светият Синод има заседание, където ще бъде избран наместник председател, който да организира патриаршеския избор.

Попитан дали митрополитите ще стигнат до консенсус, митрополит Киприан отговори: "Разбира се, че винаги се стига до консенсус. Може вътре на заседанието да има пререкания, но винаги излизаме единни".

Гледайте целия разговор във видеото.