България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историци: Църква и държава трябва да работят заедно, патриарх Неофит беше благ човек

"Той живееше много скромно", споделиха проф. Лизбет Любенова и проф. Пламен Павлов

15.03.2024 | 10:56 Редактор: Толя Стоянова

Светият Синод се събра на извънредно заседание. На него беше решено кога да бъде поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит и кога да бъде погребението.

"Сътресенията в държавата няма как да не се отразят и на църквата. България е била във възход, когато светската и духовната власт са били заедно. Нашето общество е болно. Образованието отглежда неграмотни деца. Връзката между родители и деца се къса. Бих искала да видя един дядо поп да влезе в местно училище, да погали едно дете по главата и да го попита каква е причината да бъде агресивно, къса ли се връзката между семейство и деца, защо учителите само образоват, а и не възпитават? Тук е ролята на църквата. Лятото децата са ходили в манастири, летували са с родителите си, обичали са църквата и природата. Ролята на църквата би трябвало да се възроди. Тя има място в нашето общество", заяви историкът проф. Лизбет Любенова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ православният свят е разделен, а Вселенският патриарх Вартоломей непрекъснато се опитва да изземе нашите църкви в Одрин, напоследък посяга и на Желязната църква в Цариград.

"Дано на форума, когато се съберат представители от целия православен свят, да се почувства нещо, което е необходимо - единение на православието. Светът е изправен пред жестока война. Доктрините за братство и единство, за славянство, за православие се рушат, защото славяни убиват славяни. Тенденциите, които налага Вселенският патриарх, са изключително националистически, а не вселенски", каза проф. Любенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според историка проф. Пламен Павлов патриарх Неофит е бил истинско олицетворение на българската църква през трудните времена.

"Много честен и благ човек, ангелогласен. Даваше да се разбере, че подкрепя идеята македонската православна църква да стане духовна дъщеря на нашата, както е и според историческите закономерности. Едно от последните му изявления приживе беше в подкрепа на украинския народ. Даде ясно да се разбере на чия страна застава в този конфликт. Патриарх Неофит се стремеше по пътя на диалога да избистри вижданията на Светия Синод. Ясно трябва да се откроят функциите и авторитета на предстоятеля на църквата - патриарха", коментира проф. Павлов.

На въпрос какво трябва да бъде променено в устава на църквата, проф. Любенова отговори, че трябва да се спазва по-стриктно и че драстичните промени не са добри.

"Повече политици да влязат със смирение в църквата. Никой не може да ни отнеме духовността. Ние сме преуспели и сме устоели във времето със словото. Нека се разшири диалогът между светска и духовна власт. България е била и трябва да бъде държава на духа. Единение в църквата няма да има, докато не се изчисти катарзисът, през който преминава. Душата на българите в момента е убита. Някога нашата интелигенция е завършвала на Запад, но се е връщала и е надграждала тук. Ето това трябва да върнем. Църква и държава трябва да работят заедно", подчерта проф. Любенова.

Тя открои заветът на патриарх Неофит - смирение, честност и почтеност.

"Той живееше много скромно. Не беше от тези митрополити, които ходят със скъпи часовници и скъпи коли. Живееше монашески. Дано следващите митрополити се поучат от него", добави проф. Любенова.

Гледайте целия разговор във видеото.