Дейвид Камерън у нас: Поздравления, че се отказвате от руския нефт и газ, Путин да види, че е сбъркал

"Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна", заяви българският външен министър

14.02.2024 | 11:54 Редактор: Толя Стоянова

"Удоволствие е да ви посрещнем тук в България, лорд Камерън. Благодаря за конструктивния и сърдечен разговор. Срещата ни бе добра възможност да укрепим стратегическото сътрудничество в ключови сфери. Откроявам факта, че България и Обединеното кралство са стратегически съюзници в НАТО, заедно търсим решения на глобални предизвикателства. Основните теми в разговора ни бяха от нашия двустранен евроатлантически дневен ред", заяви външният министър Мария Габриел.

Тя се срещна с министъра на външните работи на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия лорд Дейвид Камерън.

"Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна, финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа, тази подкрепа ще продължи колкото е необходимо. Днес е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна", добави тя.

"Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа. Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори. Благодарна съм за сътрудничеството в сферата за киберсигурността и борбата с дезинформацията. В миграцията имаме добри примери на сътрудничество", заяви още Габриел.

"Проведохме важни разговори по отношение на Украйна. Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност, както Великобритания и много други държави", каза министърът на външните работи на Обединеното кралство Камерън в София.

"Поздравления, че се отказвате от руския нефт и газ. Дезинформацията, идваща от Русия, засяга всички държави. Миграцията е тема, която се използва, за да се настройват гласоподавателите против", добави още Камерън и отчете необходимостта от сравнимо въоръжение и възможности в НАТО.

Той съобщи и че с Денков и Габриел са говорили за правителството и формулата на управление.

"Аз самият съм бил в коалиция. Радвам се да видя добри резултати от коалицията и в България", посочи Камерън, цитиран от БГНЕС.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Какъв е Камерън,че да обяснява с кого България да е солидарна? Как Черно море е " стратегически важно " за Великобритания? Тя граничи ли с Черно море? За България има ли интерес от тази гениална стратегия UK да ни ползва за своите интереси? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Боли ме като го чета това... Сигнализирай за неуместен коментар