Втори ден блокади в страната: Фермери твърдят, че за пореден път са излъгани

Основни артерии бяха блокирани в цяла България

07.02.2024 | 13:54 Редактор: Деси Николова

Втори ден на земеделските протести. Фермерите не приемат последния предложен от кабинета пакет с мерки на стойност 150 млн. лева. Недоволството и днес блокира ключови пътни артерии в страната. Казват, че са пред фалит и не вярват на обещанията на премиера, че няма да се дават пари "на калпак", а средства ще получат само нуждаещите се срещу справка за претърпените загуби. 

"Тези неща, които те обещават, не са изпълними, не са адекватни, защото няма пари в бюджета. Ние за поред път сме излъгани", заяви един от протестиращите.

Слама, овошки, пчелни кошери и вълна, и литри мляко блокираха и днес пътя София-Варна, край великотърновското село Шереметя.

"От август е спряла мандрата да взима, до днес няма една стотинка преведена", сподели друг протестиращ.

"За две години не сме вземали пари", разказа демонстрант от село Дунавци.

Трактори блокираха и подбалканския път София - Бургас. 

"Защо ние трябва да доказваме загуби, като техните експерти сметнаха, че сме на загуби", пита един от протестиращите в Бургаско.

"Аз работя 700 декара и ги работя заедно със сина ми, доникъде не можем да я докараме", коментира друг недоволстващ.

След днешните тричасови блокади, земеделските производители остават в очакване за диалог и конкретни резултати на предстоящата среща с премиера акад. Николай Денков по-късно днес. Все още не е ясно дали всички поканени браншови организации ще присъстват на разговорите.

"Ако трябва да направим аналогия с предишните искания и протести, знаете подписахме меморандум и някъде по средата постигнахме консенсус, но в последните седмици, месеци този диалог се наруши, така че се надявам, че с диалогът може да се намери консенсус", заяви председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов.

На срещата предстои властта да представи нов меморандум, а Министерството на земеделието разработва седем законопроекта в подкрепа на сектора.

Преговорите на земеделските производители с властта продължават тази вечер в 18 ч. в Министерския съвет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Земеделец
преди 2 месеца
Платиха ми добре, защо да стачкувам!? Сигнализирай за неуместен коментар