Земеделците превзеха страната: Блокадите им причиниха огромни задръствания

Стотици трактори блокираха важни пътища в държавата

06.02.2024 | 13:50 Редактор: Деси Николова

Бунтът на земеделците - ден първи. Фермерите започнаха ефективни протести в цялата страна. Не приеха мерките, предлагани от кабинета и изкараха тракторите. И както се заканиха - блокираха над 80 точки в страната.

Над 30 тежки машини на зърнопроизводители блокираха кръговото кръстовище на село Труд. Това предизвика километрично задръстване по една от най-натоварените пътни артерии в Пловдивско. По-късно земеделци с трактори тръгнаха към града и направиха шествие в знак на протест. По този начин те подкрепиха исканията на колегите си от страната. 

"Искаме да ни бъде разрешено да работим, когато трябва, а не когато високопоставените хора искат. На нас до ноември месец не ни разрешават да орем", заяви един от протестиращите в Пловдив.

Представители на земеделските производители блокираха движението на Петолъчката при Сливен. Те настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието. 

"Днешният протест изисква финансови средства и спешни промени в законите, подкрепени с подписите на политическите партии", отбеляза друг демонстрант.

Близо 200 селскостопански машини блокираха входа към АМ "Тракия" край Стара Загора

В същото време зърнопроизводители, пчелари и представители на всички земеделски отрасли блокираха Дунав мост 2 при Видин. 

"Остана горчивото усещане в устата, че бяхме излъгани. Обещанията от предния път не бяха изпълнени. Един от ангажиментите беше да спре вносът на зърно от Украйна, докато не бъдат похарчени количествата в нашите складове. Нашите складове са пълни", заяви зърнопроизводител от Видин.

Още от рано сутринта започна да приижда тежка техника на пътя между Мизия и Оряхово във Врачанско. В същото време стотици трактори блокираха входовете и изходите на Монтана. 

Близо два часа продължи блокадата на главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. 

"Даваме помощ за Украйна за войната - 50 милиарда, а на нас нищо не дават и искат да ни отрежат, не сме съгласни! Европейските фермери стачкуват но никъде не се излъчва – както този камион да залива пред парламента, ние не трябва да сме тук, а пред парламента", категоричен бе овцевъдът Любен Адамов.

Земеделските стопани от Бургас и региона също излязоха на протест днес. 

Земеделците заплашиха да останат на улицата, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като времето на протестните действия ще се увеличава с по един час всеки изминал ден.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС